Många sprider omedvetet hepatit C

Njur- och leverförbundet påminner om vikten av att kolla upp att nålarna är steriliserade när man skaffar en tatuering. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Suget efter utlandsresor väntas öka i takt med att coronarestriktionerna lättar. Njur- och leverförbundet påminner om vikten av att vaccinera sig mot de sjukdomar som man kan skydda sig mot.

Globalt sett vet 90 procent av dem som bär på virushepatit inte om att de är smittade. Också i Finland finns det många som inte vet om att de bär på en smitta och därför omedvetet sprider den vidare.

Virussjukdomen hepatit C är den vanligaste formen av virushepatit i Finland. I fjol bekräftades 1 187 fall av hepatit C i landet.

Det finns inget vaccin mot hepatit C men sjukdomen kan vårdas. De flesta som smittas förblir virusbärare.

Njur- och leverförbundet påminner om att hepatit A och B är vanligt i länder med lägre hygiennivå. Det lönar sig att vaccinera sig mot dessa inför en resa.

– Att bo på ett femstjärnigt hotell eller anlita en tatueringsstudio som ser snygg ut skyddar inte från smitta på samma sätt som vaccination, säger förbundets kommunikationschef Petri Inomaa i ett pressmeddelande.

Virushepatit kan smitta bland annat genom föda, orena nålar och samlag.

Förbundet rekommenderar att utlandsresenärer dricker buteljerat vatten och undviker att använda isbitar.

Allmänna rekommendationer är att tvätta händerna efter toalettbesök, använda kondom vid samlag och undvika att skaffa en tatuering eller piercing hos ett etablissemang med dålig hygien.

I dag uppmärksammas den internationella hepatitdagen. Dagen är instiftad av Världshälsoorganisationen WHO.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning