Många skjutningar i "Gunshine state"

Elever tröstas av föräldrar efter skjutningen i Florida. Bild: EPA / GIORGIO VIERA

Den soliga amerikanska delstaten Florida är hårt drabbad av masskjutningar.För de med dunkla syften är det lätt att få tag i ett vapen.

Florida brukar kallas för "Sunshine state" på grund av sitt soldränkta klimat, men har även smeknamnet "Gunshine state".

I delstaten med 21 miljoner invånare finns 1,9 miljoner vapenlicenser, enligt officiell statistik, flest för en enskild delstat i USA. Tillstånden utslagna på antal invånare placerar dock en rad andra stater före Florida när det gäller vapentäthet. Men den siffran visar inte det totala antalet vapen – mörkertalet ska vara stort.

Halvön i södra USA har drabbats av flera allvarliga skjutningar de senaste åren.

Den värsta är angreppet på en gayklubb i Orlando i juni 2016 där en man sköt ihjäl 49 människor. Sex månader senare sköt en man ihjäl fem människor på flygplatsen i Fort Lauderdale. Och nu senast: en 19-årig man sköt på onsdagen ihjäl 17 människor på en skola i Parkland.

Samtidigt gör Floridaborna ingen hemlighet av sin hängivenhet i frågan om varje medborgares rätt att bära vapen.

Delstaten var den första i USA att införa en kontroversiell lagstiftning kring nödvärn, som ger långtgående rätt att använda dödligt våld för den som känner sig hotad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03