Många skjutningar i "Gunshine state"

Elever tröstas av föräldrar efter skjutningen i Florida.Bild: EPA / GIORGIO VIERA

Den soliga amerikanska delstaten Florida är hårt drabbad av masskjutningar.För de med dunkla syften är det lätt att få tag i ett vapen.

Florida brukar kallas för "Sunshine state" på grund av sitt soldränkta klimat, men har även smeknamnet "Gunshine state".

I delstaten med 21 miljoner invånare finns 1,9 miljoner vapenlicenser, enligt officiell statistik, flest för en enskild delstat i USA. Tillstånden utslagna på antal invånare placerar dock en rad andra stater före Florida när det gäller vapentäthet. Men den siffran visar inte det totala antalet vapen – mörkertalet ska vara stort.

Halvön i södra USA har drabbats av flera allvarliga skjutningar de senaste åren.

Den värsta är angreppet på en gayklubb i Orlando i juni 2016 där en man sköt ihjäl 49 människor. Sex månader senare sköt en man ihjäl fem människor på flygplatsen i Fort Lauderdale. Och nu senast: en 19-årig man sköt på onsdagen ihjäl 17 människor på en skola i Parkland.

Samtidigt gör Floridaborna ingen hemlighet av sin hängivenhet i frågan om varje medborgares rätt att bära vapen.

Delstaten var den första i USA att införa en kontroversiell lagstiftning kring nödvärn, som ger långtgående rätt att använda dödligt våld för den som känner sig hotad.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33