Bomben gömdes i latrinbil - minst 80 döda i Kabul

En skadad man har fått hjälp av räddningspersonalen efter bomben. Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Bomben gömdes i en latrinbil och exploderade i diplomatkvarteren. Med över 80 döda och hundratals skadade är dådet ett av de värsta som drabbat den afghanska huvudstaden.

Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

– Det är fråga om en bilbomb, sade inrikesministeriets informatör Najib Danish.

Myndigheterna misstänker att bomben var gömd i en lastbil.

Även den finska ambassaden ligger i närheten. Det är cirka en halv kilometer från attentatsplatsen till ambassaden.

– Explosionen kändes som en skalvliknande vibration, säger journalisten Rafiullah Kaleem som befann sig i ambassaden då det exploderade.

Efter explosionen fick ambassadpersonalen order om att hålla sig inomhus.

– Området är ganska strategiskt för här finns den afghanska säkerhetstjänstens högkvarter och exempelvis Storbritanniens, Tysklands, Frankrikes, Turkiets och Kinas ambassader.

Bilder och videosnuttar från platsen visar hur ett stort svart rökmoln stiger upp från attentatsplatsen. Flera totalförstörda bilvrak är utspridda på platsen.

Skolbarn flydde i panik

Explosionen var så kraftig att den krossade fönster på flera hundra meters avstånd. Till exempel den franska och den brittiska ambassaden rapporteras ha fått skador. På Zanbaqtorget där bomben detonerade förstördes 50 bilar helt eller delvis.

Ögonvittnen berättar att gatorna till explosionsplatsen var blockerade av bilar. Skolelever flydde i panik samtidigt som en del människor försökte ta sig genom vägspärrarna för att leta efter sina anhöriga.

Al-Jazira-reportern Qais Azimy säger att området är ett av Kabuls livligaste.

– Polisen har bekräftat att det här var en av de största explosionerna någonsin i Kabul, sade Azimy.

Enligt den information som finns tillgänglig har inga finländare skadats eller dödats i attacken, uppger Utrikesministeriet.

BBC rapporterar att en av deras chaufförer dödades i explosionen och att fyra andra BBC-anställda skadades. Tysklands utrikesminister uppger att anställda vid den tyska ambassaden finns bland de skadade.

Ingen grupp har tagit på sig skulden för attacken. Enligt BBC har talibanerna uppgett att de inte genomförde attentatet. Talibangerillan inledde i slutet av april sin årliga våroffensiv och har genomfört en rad attacker sedan dess. Extremiströrelsen IS har inte kommenterat terrordådet.

– Kabul är en stad i sorg, säger Omaid Sharifi som hörde den öronbedövande explosionen.

30-åriga Omaid Sharifi hade just kommit till jobbet ungefär en kilometer från ambassadområdet, när han kände hur hela kontoret skakade. Han trodde först att det var en jordbävning, men sedan kom explosionen.

– Jag tror att det är en av de värsta bomberna som har använts i Kabul. Det var det värsta ljudet och den värsta känslan jag upplevt i mitt liv. Det har varit en fruktansvärd morgon, säger han i telefon till TT.

– Efter varje explosion känner Kabul sorg och förtvivlan. Det är vi som är de första offren för radikalisering och terrorism. Afghaner dör varje dag, vi behöver en paus nu.

Finska myndigheter har i uppdaterade analyser kommit fram till att säkerhetsläget i Kabul förbättrats i den mån att det till och med kan anses skäligt att deportera minderåriga som fått negativa asylbeslut från Finland till just Kabul.

Bombdådet i Kabul är en av de värsta i staden sedan 2001. Detta trots att den afghanska huvudstaden de senaste två åren har skakats av en rad blodiga attentat:

19 april 2016: 64 människor dödas och över 340 skadas i ett bombdåd som följs av skottlossning i centrala Kabul. Talibanerna tar på sig dådet.

23 juli 2016: Minst 85 personer dödas och över 400 skadas när två självmordsbombare genomförde en koordinerad attack mot en fredlig demonstration. Terrorrörelsen IS tar på sig dådet.

5 september 2016: 41 personer dödas och över 100 skadas i en talibanattack i närheten av försvarsdepartementet.

21 november 2016: En kraftig självmordsbomb vid en shiitisk moské dödar minst 27 personer och skadar ytterligare 64 människor. IS tar på sig dådet.

19 januari 2017: 38 personer dödas och 86 skadas i två explosioner nära det afghanska parlamentet.

8 mars 2017: Beväpnade män stormar landets största militärsjukhus och belägrar det under sex timmar. IS tar på sig dådet, som enligt myndigheterna krävde 50 människoliv. Men säkerhetskällor säger att över 100 människor dödades i attacken.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning