Hundratals samlades till stöd för Cygnaeus

Bild: Evy Nickström

Utbildningsverket har föreslagit att Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors läggs ned. Men elever och föräldrar i Cygnaeus har inte gett upp, tvärt om. På torsdagen samlades flera hundra personer till demonstration på skolgården.

– Det känns hemskt.

Så kommenterar Jean Sirén, som går i trean, utsikten att Cygnaeus lågstadieskola skulle stängas.

Han sammanfattar förmodligen känslan hos de flesta som samlats till demonstration på skolgården på torsdagseftermiddagen. Här är hela skalan från kommande elever till före detta elever, mor- och farföräldrar, grandonklar och andra sympatisörer, som mest flera hundra personer.

Själv går Jean Sirén i den sammansatta trean-fyran, och det bästa med skolan tycker han är stämningen.

– Alla är ganska trevliga mot varandra. Om någon till exempel är ledsen går andra fram och frågar om han eller hon vill vara med, förklarar Sirén.

Cygnaeuseleven Jean Sirén med protestplakat i näven. Bild: Evy Nickström

En nedläggning skulle inte hinna påverka Jean Sirén och hans familj, men mamma Paula Rehn-Sirén demonstrerar i alla fall.

– Jag tycker det vore synd för alla andra i området om skolan lades ned. För mig är det här inte en språkfråga, jag har själv gått i skola med två språk, men jag förstår att det kan vara det för många, säger Rehn-Sirén.

För familjen Sneen är språket däremot helt centralt. Mamma är finskspråkig, pappa svenskspråkig och barnen talar dessutom engelska.

– Vi har bott i Holland och då var skolan och dagis på engelska. För oss är det jätteviktigt att behålla svenskan. Men att ta sig till Busholmen känns jättekrångligt, säger mamma Sanna Sneen.

Maria Sneen går första året i Cygnaeus.

– Vi har trivts jättebra, säger Sanna Sneen och Maria nickar bifall. Det är skönt med en ganska liten skola och en bra gemenskap.

Att ta sig till Busholmen skulle bli jättekrångligt, tycker Sanna Sneen och dottern Maria. Bild: Evy Nickström

Direktionen, Hem och Skola-föreningen och övriga föräldrar jobbar för tillfället för högtryck för att rubba stadens tjänstemän och politiker till förmån för Cygnaeus. Tjänstemännen har föreslagit att en svensk skola i stället grundas på Busholmen.

– Vi arbetar på olika fronter, till exempel med att ta fram nya siffror som beslutsunderlag, säger direktionsordföranden Jannika Enegren, som tycker att utbildningsverkets beredning lämnar mycket övrigt att önska.

Hem och skola i Cygnaeus har gjort en egen enkät som föreningen skickat ut till familjer med barn i Cygnaeus och daghemmen i området. Av de knappt 300 svaren är det en förkrossande majoritet som skulle välja Cygnaeus och så gott som ingen Busholmen, medan så gott som alla familjer anser skolvägen till Busholmen vara livsfarlig. Men att svara förpliktar förstås inte till något.

– Nej, det är ju inget underlag för stadens budgetmakare. Men på det här sättet vill vi visualisera vad folk tycker i området, säger Jörgen Westerling, ordförande i Cygnaei Hem och Skola.

Bild: Evy Nickström

Bild: Evy Nickström

Bild: Evy Nickström

Bild: Evy Nickström

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning