Många planerade dopningstester i Rio gjordes aldrig

Bild: Timo Jaakonaho

Upp till hälften av de planerade dopningstesterna i OS i Rio gjordes inte. Det kommer fram i en rapport skriven av Internationella dopningsorganisationen Wadas oberoende observatörer.

Enligt rapporten hittade man bland annat inte idrottarna och dessutom led antidopningsarbetet i Rio av allvarliga logistiska problem.

Det var särskilt svårt att hitta idrottarna i OS-byn. De tvingades höra sig för om var idrottarna befann sig av lagledarna och då handlade det ju inte mer om överraskningstest.

– Många av de aktiva som skulle testas i OS-byn kunde helt enkelt inte hittas och testaktionen fick avbrytas. Vissa dagar lyckades man utföra bara 50 procent, eller färre, av de planerade testerna, stod det i rapporten.

Det var meningen att genomföra 5 380 dopningstester under OS i Rio men endast 4 882 gjordes. Av de 450 testerna för idrottarnas biologiska pass genomfördes bara 47.

Av alla 3 237 idrottare som deltog i OS testades 28,6 procent.

Rapporten berömde också antidopningsarbetet i Rio. Man strävade inom ramen för testningsprogrammet att hitta högriskidrottare - och grenar, tveksamma prover analyserades snabbt och Idrottens internationella skiljedomstol Cas ersatte Internationella olympiska kommitténs som första instans när positiva dopningsprov behandlas.

Laboratoriet i Rio tackades för effektivt arbetet. I de förra olympiska spelen, vinter-OS i Sotji, bytte det lokala labbet ut ryska idrottares prover mot rena prover. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33