Förtalsmålet mot Cissi Wallin i domstol – Fredrik Virtanen: Har utvecklat torgskräck och paranoia

Cissi Wallin utanför rättegångssalen i i Stockholms tingsrätt. Under torsdagen inleddes rättegången mot debattören Cissi Wallin, som har åtalats för grovt förtal sedan hon på sitt Instagramkonto pekade ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman. Bild: Fredrik Persson/TT

Var det grovt förtal när kolumnisten och debattören Cissi Wallin pekade ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman i sociala medier? Domstolen ska nu ta ställning till om utpekandet hösten 2017 var försvarligt eller inte.

– Det var längesedan någon spottade efter mig, men jag skannar alltid av gatan och världen, berättade Virtanen under den första förhandlingsdagen i tingsrätten.

På sociala medier hade Cissi Wallin uppmanat människor att komma till torsdagens förhandling i Stockholms tingsrätt – och många hade hörsammat det. Utanför rättssalen var trängseln stor strax innan dörrarna slog upp, punktligt klockan nio. Förutom en mängd medierepresentanter fanns där även åhörare som ville stötta Wallin eller som på annat sätt intresserat sig för fallet.

Wallin är åtalad för grovt förtal, sedan hon i oktober 2017 pekade ut Fredrik Virtanen, då journalist på Aftonbladet, som våldtäktsman i ett inlägg på Instagram. Enligt Wallin blev hon 2006 våldtagen och drogad av honom, en händelse som tidigare utretts av polis men lagts ned. Virtanen har genomgående förnekat anklagelserna och anmälde Wallin för förtal efter inlägget.

Enligt åklagaren har Cissi Wallin genom utpekandet utmålat Virtanen som brottslig och klandervärd i sitt beteende. Brottet bedöms som grovt då inläggen handlat om mycket allvarlig brottslighet, fått stor spridning och lett till stor skada i Virtanens privata liv och yrkesverksamhet.

Läs också: Hon anklagade Aftonbladetprofilen för våldtäkt – förtalsmålet inleds i dag

Lång rad mordhot

Fredrik Virtanens målsägarbiträde, advokat Monique Wadsted, berättade ingående hur hennes klients liv har påverkats efter utpekandet. Han har förlorat vänner och bekanta, även hans familj har påverkats.

– Han har utsatts för en lång rad mordhot och andra typer av smädelser, sade Wadsted i sin sakframställan.

Virtanen berättade även själv hur hans liv har påverkats, bland annat att han sällan lämnar hemmet eller rör sig i sammanhang där han inte är bekväm.

– Jag har utvecklat torgskräck och viss paranoia. Det var längesedan någon spottade efter mig, men jag skannar alltid av gatan och världen.

Men det tingsrätten främst kommer att behöva ta ställning till är om det var försvarligt av Wallin att sprida uppgifterna.

– Är det inte försvarligt behöver domstolen inte gå vidare och göra en bedömning av sanningshalten i påståendena, sade åklagaren Daniel Suneson, som ägnade stor del av den första förhandlingsdagen åt att gå igenom inlägg som ligger till grund för åtalet.

Om domstolen däremot kommer fram till att det var försvarligt måste de gå vidare med huruvida själva påståendet om våldtäkt var sant, eller om Wallin hade skälig grund att tro att det var det. Däremot kan även en sann uppgift vara förtal, det finns exempelvis flera fall där personer har dömts för förtal efter att ha spridit domar om människor.

Åberopade yttrandefrihet

Cissi Wallin nekar till brott och försvaret anser att det funnits fog för henne att lämna uppgifterna. I förhören har Wallin tidigare sagt att hon ser sig som en visselblåsare som varnade för en farlig person, men den förklaringen tonade hon ned i rätten när åklagaren förhörde henne.

– Det var inte det primära syftet. Mitt stora syfte var att berätta sanningen, att berätta om det maktmissbruk som jag blev utsatt för. Det är min rätt som brottsoffer att berätta om vem jag har anmält och använda min yttrandefrihet, säger hon.

Hennes advokat Percy Bratt påpekade i sin sakframställan vilken hög ställning och makt Virtanen haft, vilket han menar gör utpekandet mer försvarligt. Han nämnde bland annat att Virtanen har haft en central roll i medievärlden, och räknats som en av de mest inflytelserikaste journalisterna på Twitter.

Huvudförhandlingens andra och avslutande dag hålls på måndag.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning