Många nya öl från småbryggerier på Alko – del 1

Likt tidigare år har Alko igen tagit in en drös öl från våra inhemska småbryggerier. I år finns där få lageröl och belgiska ölstilar, något som är aningen svårare att brygga. Här presenteras hälften av ölen, resten kommer i nästa ölruta.

771344 Lomittaja Mandarina Saison 6,0 %, Ruosniemen Panimo, Björneborg

Klart gyllene öl bryggd i belgisk saison-stil med enbart tysk Bavaria Mandarina-humle. Doften är ganska angenäm, mandarinskal samt peppriga toner från den belgiska jäststammen samt en viss oxidering likt våt kartong som spökar i bakgrunden. På tungan är ölet angenämt och mjukt och det lämnar efter sig en ganska torr eftersmak. Ett ok öl som inte väcker större positiva eller negativa tankar.

Pris: 4,19 euro / 33 cl

Betyg:

768624 Tuorsniemi Bitter Ale 6,0 %, Rocking Bear Brewers, Björneborg

Bild: Alko

Vackert klart, bärnstensfärgat öl med svagt skum, till stilen en kraftigare brittisk bitter. Doften är vört samt aningen karamell. Ölet är ganska lent med en låg kolsyrehalt och lämnar efter sig en smak av knäck tillsammans med en humlebeska. Helt trevligt, passar som matöl till mustiga grytor.

Pris: 4,98 euro / 33 cl

Betyg:

743067 Mufloni Hermansson Barley Wine 11,0 %, Panimoravintola Beer Hunter's, Björneborg

Mycket kraftig barley wine i belgisk 75 cl butelj, känns tjock då man häller upp det i glaset. Doften är en blandning av amerikansk humle, karamellmalt samt en viss oxidering som jag ser som ett minus. Smaken är mycket fyllig och maffig, tror att ölet vinner på lagring. Som helhet gott, kunde fungera tillsammans med starka ostar som stilton, men vissa tekniska problem drar ner på poängen.

Pris: 15,15 euro / 75 cl

Betyg:

747764 Tupla-IPA 694 7,7 %, Panimo Honkavuori, Joensuu

Bild: Alko

Mörkröd dubbel-IPA som är klar till färgen med ett stadigt skum. Doften är mogen frukt, tallbarr tillsammans med karamellmalt. Ölet är till smaken ganska mjukt, med en rejäl kropp som balanseras upp av humlen. Påminner kanske mer om en American strong ale eller barley wine än en dubbel-IPA. Hur som helst klart godkänt!

Pris: 4,74 euro / 33 cl

Betyg:

721224 British Ryle Ale 6,2 %, Kimito Brewing, Kimito

Bild: Alko

Enligt etiketten skall detta vara en typisk brittisk ale delvis bryggd med råg. Ölet har en vacker kopparbrun djup färg med ett trevligt skum. Dock känner man redan i doften en försiktig syrlighet och smaken avslöjar att bryggeriet har problem med mjölksyrebakterier, då ölet har en syrlig smak likt tranbär. Ett likadant problem förekom också för ett år sedan. Tråkigt, då det i övrigt är ett sympatiskt bryggeri.

Pris: 4,81 euro / 33 cl

Betyg:

731654 Hullujussi 7,0 %, Teerenpeli, Lahtis

Ett gammalt porter-recept som gör comeback. Nästan helsvart öl, doft av karamell och rostad malt. Smaken är behaglig, rostad malt tillsammans med fruktiga toner från jästen samt värmande alkohol. Ganska gott men saknar finess, något gör att ölet känns som en hembrygd.

Pris: 4,45 euro / 33 cl

Betyg:

794984 Naakka Strong Ale 7,0 %, Lammin Sahti, Lampis

Bild: Alko

Ganska ljus och ofiltrerad old English ale, i doften en hel del lim och nagellack vilket tyder på ett problem med för hög jäsningstemperatur. Själva ölet är medelfylligt samt balanserat men de tekniska problemen drar ner på poängen.

Pris: 5,90 euro / 33 cl

Betyg:

751184 Kukko Vehnä 5,0 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Letala

Ljust, ofiltrerat veteöl av tysk typ med ett vackert, stadigt vitt skum. Doften är trevligt komplex med toner av kryddnejlika, "hubba-bubba" och banan. Smaken är fräsch och somrig. Ett tämligen enkelt men gott, stilenligt och läskande veteöl!

Pris: 4,05 euro / 33 cl

Betyg:

739014 Don Of Wasteland Saison 5,5 %, Radbrew, S:t Karins

Ofiltrerad, gyllene belgisk farmhouse ale med vackert stadigt skum. Doften är angenäm, jästtoner tillsammans med fräsch humle. Smaken är frisk, ganska torr och läskande. Ett enkelt men mycket gott öl där de flesta pusselbitar faller på plats!

Pris: 4,65 euro / 33 cl

Betyg:

791114 Orava Brewing Orwellian Nightmare Imperial Stout 10,0 %, Cool Head Brew, Tusby

Bild: Alko

Maffig imperial stout på burk där både doft och smak domineras av rostad malt, mörkt kaffe typ espresso samt i bakgrunden en viss kryddighet typ kokos. Mycket gott i mindre mängder, men skulle gärna ha fått vara aningen mer sötma i helheten.

Pris: 7,05 euro / 33 cl

Betyg:

André Brunnsberg ölkännare