Många nya namn i HIFK – "kärntruppen är samlad"

Antti Suomela är uttagen till landslaget i VM i Danmark. Bild: Martti Kainulainen

HIFK-publiken får stifta bekantskap med flera nya spelare nästa säsong. – Laget kan börja träna tillsammans redan, säger sportchefen Tobias Salmelainen.

Flera viktiga spelare lämnade HIFK efter den gångna säsongen, bland annat anfallarna Patrik Carlsson, Jarkko Malinen, Juha-Pekka Haataja, Jerry Ahtola, Henri Tamminen och Panu Mieho. Stjärnbacken Miro Heiskanen som har kontrakt med Dallas spelar sannolikt i Nordamerika nästa säsong. För att fylla luckorna värvar FM-bronslaget sju nya spelare inför säsongen 2018-2019.

Antti Suomela, Tommi Santala Ilkka Kangasniemi, Juho Keränen och Wiljami Myllylä är nya i anfallet, medan Johan Motin och Aleksi Laakso kommer in i försvaret. Meriterade Santala kommer närmast från Kloten i Schweiz, medan Suomela gjort ett par kanonsäsonger i JYP.

– Jag tycker vi har lyckats väl med att ersätta förlusterna. Vi ville förstärka centerpositionen och våra specialsituationer, säger sportchefen Tobias Salmelainen.

– De nya värvningarna tillför kunnande i specialsituationer, skridskoåkning, fysik och ledarskap.

Egna juniorer får en chans

Suomela är dock ett litet frågetecken, för han har också fått erbjudanden från Nordamerika. HIFK har 29 spelare under kontrakt, men laget lever fortfarande vid behov.

– Vi kartlägger förstås situationen under säsongen, men för tillfället är laget färdigt, säger Salmelainen.

– Man måste också ge spelarna rum att växa och en chans att utvecklas. Men det krävs att spelarna vill gå framåt. Allt utgår från dem själva. Ingenting kommer gratis.

HIFK har också skrivit kontrakt med de egna juniorerna Teemu Engberg, Niko Seppälä, Tobias Winberg, Janne Hämäläinen och Niilo Halonen. HIFK-fostradfe Teemu Tallberg som kom över från Jukurit i januari har skrivit ett treårigt kontrakt.

– Jag är nöjd att vi har så många kontrakt färdiga. Kärntruppen är samlad. Laget kan redan börja träna tillsammans, säger Salmelainen.

"Mest fysiska laget i ligan"

HIFK inleder de gemensamma träningarna 21 maj. Chefstränaren Ari-Pekka Selin är optimist trots det utmanande läget, med stora förändringar i laget.

– Vi kan fortsätta var vi slutade senaste säsong. Vi bättrade på under säsongen och förstärkte laget, säger Selin.

– Det finns unga spelare som är med och slåss om speltiden. Vi har bra spelare på väg uppåt från IFK-juniorerna och det gör att kampen om speltid blir hårdare.

Den defensiva backen Johan Motin spelade i snitt över 22 minuter för Lukko förra säsongen. Han ser fram emot att dra på sig HIFK-tröjan.

– Det var alltid tufft att spela mot IFK. Jag tycker det är det mest fysiska laget i ligan. Det blir alltid roliga och tuffa matcher mot dem, säger Motin, som är bekant med IFK-forwarden Erik Thorell från förut.

– I Raumo hände det inte så mycket utanför rinken. Det blir spännande att flytta till Helsingfors.

"Svår motståndare"

Antti Suomela har ett par lyckade säsonger bakom sig i Jyväskylä. Han får chansen i HIFK – om han inte väljer att gå över till Nordamerika.

– Vi har ett tufft och skickligt lag med strålande målvakter, säger han.

– IFK har alltid varit en svår motståndare för mig. Det är fint att ansluta sig till laget.

Suomela har också briljerat i landslaget i vinter och är också med i VM i Danmark. Han får utan tvekan en stor roll i IFK ifall han stannar i Finland nästa säsong.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03