Många hinder på vägen

Superentreprenören Elon Musk brukar lyckas i det han företar sig. Se bara på elbilen Tesla, rymdföretaget SpaceX och solenergibolaget Solar City. Därför är det inte omöjligt att också Hyperloop verkligen fungerar när systemet inom kort ska provköras.

Det betyder ändå inte raka spåret till en byggstart på rutten Helsingfors-Stockholm. Många hinder finns på vägen. Här är några:

• Finansieringen. De lokala företagen är förmodligen väldigt lockade av Hyperloop, men som Risto E.J. Penttilä säger i artikeln intill, krävs att man får med globala storföretag. Någon betydande finansiering från samhället är inte att räkna med i dessa ekonomiskt kärva tider. Dessutom är den exakta prislappen ytterst oklar.

• Miljön. Hur påverkas den känsliga skärgårdsmiljön av ett Hyperloop-bygge? I en HBL-artikel för drygt ett år sedan talar forskaren Björn Hasselgren om ett "jättestort miljöintrång".

• Taxfreeförsäljningen. En fast förbindelse till Åland skulle ta bort argumenten för att hålla kvar den skattefria försäljningen inom färjetrafiken till och från landskapet. Här finns en intressekonflikt eftersom taxfreehandeln är en betydande inkomstkälla för öriket.

• Säkerheten. Vad händer om tekniken fallerar när hastigheten är 1 200 kilometer i timmen? Kommer folk att våga, och vilja, resa på det här sättet?

Som det ser ut nu blir det Dubai som får världens första Hyperloop-bana. Det kunde ha varit Helsingfors–Stockholm. Men med många osäkerhetsfaktorer på vägen kan det vara lika bra att inte rusa i väg för snabbt.

Patrik Harald Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning