Många har svårt att förstå den exakta skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag

När bäst före-dagen har passerat betyder det inte att produkten är oätlig. Bild: Pressbild/Matsmart

Nätbutiken Matsmart har låtit utreda finländarnas kunskaper om datummärkning.

Bara varannan säger sig veta den exakta skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag, visar Kantars undersökning.

Speciellt ungdomar mellan 15 och 24 år upplever att det är svårt att förstå skillnaden mellan de två datummärkningarna. Inom den åldersgruppen var det 16 procent som uppgav att de inte vet eller knappt vet skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag.

Bäst före-datumet anger hur länge produkten garanteras hålla samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Men till exempel ris eller pasta kan användas efter det, förutsatt att smaken är okej.

Däremot ska man i regel inte äta färskvaror när den sista förbrukningsdagen passerat.

Undersökningen genomfördes via Kantars Forum-panel. De svarande var finländare i åldrarna 18-79. Totalt svarade 1 191 personer på undersökningen och dess felmarginal är högst 3 procent.

Matsmart säljer bland annat mat vars bäst före-datum närmar sig, eller produkter som har feltryck eller föråldrade etiketter. Stockholmsbolaget har en sajt i Sverige och en i Finland, den norska stängdes i fjol.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning