"Många frågor kvarstår kring Esbotjänstemännens hockeyresa"

Kanadadelegationen besökte ishockeyturneringen World Cup under sin tjänsteresa. Resenärerna betalade själv för hockeybiljetterna. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Bruce Bennett

På sju sidor redogör Martti Merra nu för tjänstemännens hockeyresa till Kanada som kostade skattebetalarna i Esbo över 15 000 euro. – Rapporten är en bortförklaring, anser Kurt Byman (Obunden).

Esbo stads hemsida finns en rapport där idrottsdirektören Martti Merra redogör för nödvändigheten i tjänsteresan till Kanada den 23 september till 1 oktober. Resan har blivit kritiserad eftersom den sammanföll med ishockeyturneringen World Cup som resenärerna besökte, visserligen på egen bekostnad. Med på resan fanns förutom Merra idrottscheferna Markku Sistonen och Jarmo Ikävalko, chefen för Mattby ishall Mikko Kauhanen och linjechef Ilpo Salonen från utbildningssidan.

Rapporten är den första i sitt slag på flera år.

– Det har inte gjorts en enda offentlig reserapport i Esbo sedan 1990 när Jouni Särkijärvi åkte till Frankrike. Det är ett grymt svineri, säger Kurt Byman (obunden) som hårt kritiserat Kanadaresan i offentligheten.

Han ger inte mycket för rapporten som han anser vara en enda lång bortförklaring.

– Man kan bland annat läsa om hur tjänstemännen lärt sig allt möjligt om integreringen av invandrare, men jag förstår verkligen inte hur det kan hör till idrottstjänstemännens ansvarsområde eller kompetens. Det här var en kompisresa, som gjordes för att Merra och Sistonen har det gemensamma intresset ishockey, slår han fast.

Flera resor per år

Han har bett stadens jurist om en lista på Martti Merras och Markku Sistonen resedagar. Byman anklagar duon för att resa runt tre månader per år, men riktigt så illa är det inte. I rapporten framkommer att Merra var på tjänsteresa sammanlagt 37 dagar i fjol och Sistonen 20 dagar i fjol, förutom semestrar. När HBL ber Sistonen redogöra för sina resor säger han att de flesta resorna går till destinationer som Tammerfors och Åbo och tar en eller två dagar. Under de senaste åren har han förutom Kanadaresan gjort utlandsresor till Tallinn, Stockholm och Bryssel.

– Byman har själv också varit med på Brysselresorna, säger Sistonen.

Stadens jurist Tiina Pesonen bekräftar att Byman begärt en utredning om resan. Resekostnaderna har ännu inte förts in i stadens datasystem men enligt Pesonen består de av flygbiljetter, hotell, en hyrbil, två taxiresor och kollektivtrafikbiljetter. Flygbiljetterna och hotellnätterna kostade 3 010 euro per person, vilket blir 15 050 euro sammanlagt. Därtill hyrdes en sjusitsig Toyota för sällskapet som reste långa sträckor. Den kostade 70 euro per dag.

– Till skillnad från vad som förts fram i offentligheten hade delegationen inte med sig något betalkort för representationskostnader. Skattebetalarna har inte heller stått för någon restaurangnota eller hockeybiljetter, säger Pesonen.

Byman säger till HBL att man på hans initiativ nu har kommit överens om att alla resor utanför Europa hädanefter ska godkännas av stadsstyrelsen. Det stämmer inte, uppger stadsstyrelsens ordförande Markus Torkki (Saml). Enligt honom gick händelseförloppet till så här: När han förra veckan fick höra om resan via en kvällstidningsjournalist bad han omgående bildningschefen Sampo Suihko om en förklaring och en reserapport. Efter att den levererats på måndag fördes en diskussion på hela stadsstyrelsens initiativ. Några beslut har ändå inte klubbats igenom.

– Det är kanske inte väsentligt vem som tagit initiativ här, men jag vill gärna understryka att hela stadsstyrelsen diskuterade detta och var överens om att det behövs en ändring i praxis. Vi har också enats om att jag i rollen av stadsstyrelsens ordförande ska kommentera saken i offentligheten för att undvika missförstånd.

Torkki säger också att Kanadadelegationens resor godkändes av deras chefer, enligt befintlig praxis.

– Vi har litat på att cheferna kan avgöra vilka resor som är nödvändiga och till vilken kostnad. Men det här fallet har visat att vi måste ändra praxis. Det är bara rätt och riktigt att man offentligt och transparent rapporterar om alla resor. Också de förtroendevalda reser en hel del och även deras resor bör redovisas transparent. Sådana här fall undergräver allvarligt medborgarnas förtroende för beslutsfattarna.

Han säger också att delegationens rapport lämnar en del frågor obesvarade.

– Jag undrar fortfarande varför resan gjordes just vid den här tidpunkten och om det verkligen var nödvändigt att resa hela vägen till Kanada. Månne inte samma kunskap om vinterförvaring och ishallar hade funnits att tillgå närmare.

Idrottsdirektören Markku Sistonen som var med på resan är förbluffad över uppståndelsen och säger att han aldrig tidigare behövt lämna in en reserapport under sina tiotals år i arbetet.

– Jag förstår att man inte ser på fallet med blida ögon men jag vill understryka att resan faktiskt var oerhört givande för mitt arbete. Jag var särskilt imponerad av den utvecklade skolidrotten i Kanada och av hur skickligt kanadensarnas integrerar invandrare med hjälp av idrott. För det första kallas de inte för invandrare utan för nya kanadensare, och de behandlas därefter. I skolorna ser man de nyinflyttade som en rikedom, särskilt i idrottssammanhang där de ofta klarar sig mycket bra och tillför ny kunskap och nya färdigheter. Esbo har mycket att lära sig.

esbo-sparar-i-dagvard-och-skola-tjansteman-akte-pa-hockeyresa-till-kanada esbo-lovar-offentlig-rapport-av-tjanstemans-hockeyresa-till-kanada

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning