USA bekräftar flygkrasch i Afghanistan

Flygplanet kraschade i provinsen Ghazni i Afghanistan. Bild: Johan Hallnäs/TT

USA:s försvarsdepartement bekräftar att det flygplan som på måndagen kraschade i den afghanska provinsen Ghazni tillhör den amerikanska militären, men förnekar talibanuppgifter om att planet skulle ha skjutits ned.

USA har inte uttalat sig om antalet offer.

Kraschen som ägde rum strax efter klockan 13, lokal tid, omgärdades av flera frågetecken. I ett tidigt skede uppgav afghanska myndighetskällor att det rörde sig om ett reguljärt passagerarplan från statsägda flygbolaget Ariana, något som senare dementerades.

Talibanerna uppgav i ett uttalande att det handlade om ett amerikanskt militärflygplan och att flera högt uppsatta CIA-officerare omkommit, men flera versioner av uttalandet cirkulerade och det var oklart om den fundamentalistiska rörelsen påstod sig ha skjutit ned planet eller enbart rapporterat om kraschen.

Nu bekräftar USA att flygplanet, en Bombardier E-11A, tillhör den amerikanska militären.

"Orsaken till kraschen utreds men det finns inga indikationer på att kraschen orsakades av fientlig eldgivning", skriver överste Sonny Leggett, talesperson för de amerikanska styrkorna i Afghanistan, på Twitter utan att ge några uppgifter om skadade eller döda.

Leggett dementerar samtidigt talibanuppgifter om att en helikopter ska ha kraschat i grannprovinsen Paktika.

"Talibanernas påståenden om att ytterligare luftfordon har kraschat är falska."

Kraschen ägde rum i provinsen Ghazni i östra Afghanistan, som i stor utsträckning kontrolleras av talibanerna. Enligt BBC använder USA flygplansmodellen Bombardier E-11A för elektronisk övervakning.

Ariana airlines grundades 1955 och är det största flygbolaget i Afghanistan.

Företaget har sin huvudsakliga bas i huvudstaden Kabul och från Kabul går flygningar till bland annat Indien, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet.

Bolaget har enligt sin sajt fyra flygplan i sin flotta, två Boeing 737-400 och två Airbus A310-304.

Flygbolaget får sedan 2006 inte flyga inom EU av säkerhetsskäl. Sedan 2010 omfattas alla afghanska flygbolag av förbudet.

Källa: Ariana airlines, Reuters

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning