Många frågetecken inför "alla tiders lejonsäsong" – kan JVM-hjältarna frälsa Finland i OS?

Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi och Patrik Laine blev stora hjältar då trion ledde Finland till U20-VM-guld på hemmaplan 2016. I vinter kanske de bildar en kedja i OS i Peking. Bild: Markku Ulander / LEHTIKUVA

Karjala Tournament, OS i Peking och VM i Tammerfors och Helsingfors. Den finländska ishockeypubliken bjuds på många höjdpunkter under säsongen 2021–22.

Då landslagssäsongen för lejonen kör i gång nästa vecka är det en av de mest intressanta landslagssäsonger på länge för finländsk del – speciellt för herrlandslaget.

Säsongen inleds med traditionella Karjala Tournament i Helsingfors vilket brukar vara något av en höjdpunkt för lejonsupportrarna. Det är chansen att se de finländska stjärnspelarna som håller till i Europa och KHL och inramningen i Hartwallarenan brukar vara minst sagt festlig.

Den här säsongen är EHT-turneringen på hemmaplan bara uppvärmning för vad komma ska.

Säsongen 2021–22 betyder både OS-hockey och VM på hemmaplan.

Men det finns en del frågetecken att reda ut innan den stora hockeyfesten kan köra i gång.

Vem ska spela i OS?

Den hetaste frågan för tillfället är vem som ska spela i herrarnas OS-hockey.

Och den här gången handlar det inte bara om vilka spelare som platsar i laget, vem som inte ryms med och vem som eventuellt tackat nej.

Före det ens är dags att spekulera vilka spelare som ska dra på sig lejondressen i Peking i februari är den stora frågan om NHL-spelarna kommer att medverka eller inte.

– Fram till den 10:e januari har NHL rätt att dra sig ur OS. I sig är det inget problem i och med att vi helst tar ut laget rätt nära själva turneringen för att kunna se spelarna under hela säsongen, säger lejonens general manager Jere Lehtinen.

Ovissheten kring NHL-spelarnas vara eller icke-vara i OS gör att Lehtinen, landslagstränaren Jukka Jalonen och de övriga i lagledningen måste köra parallellt med två olika alternativ.

Om NHL bestämmer att inte släppa sina spelare till Peking kommer lagen i OS att bestå av spelare från främst de europeiska serierna och KHL. Det betyder att de spelare som är med i Karjala Tournament kan ligga bra till för spel i OS.

– Dessutom finns det spelare som är med i hemmaturneringen nästa vecka som kan ta en plats i OS-laget, säger Lehtinen.

Han syftar främst på backarna Sami Vatanen (Geneve-Servette HC) och Mikko Lehtonen (SKA S:t Petersburg) som lämnat Nordamerika inför den här säsongen men som kan tänkas hålla tillräcklig nivå för att spela i OS:

Om det visar sig att NHL-spelarna är med i OS finns det några frågetecken inför laguttagningen i vinter.

Vad händer med Ristolainen?

Rasmus Ristolainen bjöds inte in då lagledningen träffade NHL-spelarna i somras. Lehtinen försöker tona ner situationen och menar att Ristolainen har samma chanser som alla andra spelare att slå sig in i laget.

– Vi har varit i kontakt med honom och ska se honom spela och tala med honom då vi är i Nordamerika i november, säger Lehtinen.

Ett annat frågetecken är målvakten Tuukka Rask. Rask var med på sommarens träff med lagledningen men han har inte spelat i höst på grund av en operation. Rask har inte kontrakt med någon klubb för tillfället men det ligger nära till hands att han skulle skriva på för Boston Bruins då han närmar sig spelskick.

– Vi ska träffa honom under vår turné i november. Alla vet hur bra målvakt han är då han är frisk och han har signalerat att landslaget intresserar honom, säger Lehtinen.

Klart är att Sebastian Aho, Mikko Rantanen och Aleksander Barkov spelar i OS. De övriga spelarna får vänta på sina besked också om flera andra kan vara rätt säkra på sina platser i OS-laget.

Tränaren Jukka Jalonen är nöjd över att Jesse Puljujärvi och Patrik Laine ser ut att ha hittat formen i NHL i höst. Det kunde eventuellt betyda att Jalonen kunde mönstra superkedjan från junior-VM på hemmaplan 2016 då Laine och Puljujärvi spelade tillsammans med Aho och såg till att Finland vann guld.

– Jag är glad för Puljujärvis skull att han lyckats så bra. Nu vågar han vara sig själv. Han vågar vara det i en främmande kultur och på ett främmande språk. Jag är inte överraskad men glad, säger Jalonen.

– Laine hade en svagare förra säsong bakom sig men han har arbetat hårt och bra och kommit tillbaka.

Lejonen

Landslagstränaren Jukka Jalonen har tagit ut följande spelare till Karjala Tournament:

Målvakter:

Jussi Olkinuora (Metallurg Magnitogorsk), Niclas Westerholm (SaiPa).

Backar:

Miika Koivisto (Växjö Lakers), Kasper Kotkansalo (HIFK), Mikko Lehtonen (SKA S:t Petersburg), Petteri Lindbohm (Jokerit), Atte Ohtamaa (Kärpät), Jarkko Parikka (Ilves), Vili Saarijärvi (Lukko), Tony Sund (Rögle BK), Sami Vatanen (Genéve-Servette HC), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara).

Anfallare:

Miro Aaltonen (HK Vitjaz), Marko Anttila (Jokerit), Hannes Björninen (Jokerit), Valtteri Filppula (Genéve-Servette HC), Markus Granlund (Salavat Julajev Ufa), Joonas Kemppainen (SKA S:t Petersburg), Heikki Liedes (Kookoo), Sakari Manninen (Salavat Julajev Ufa), Saku Mäenalanen (Kärpät), Niko Ojamäki (HK Vitjaz), Harri Pesonen (SCL Tigers), Ville Petman (SaiPa), Toni Rajala (EHC Biel), Veli-Matti Savinainen (Jokerit).

Karjala Tournament (Hartwallarenan):

Torsdag 11.11 kl. 18.30 Ryssland–Finland.

Lördag 13.1. kl. 18 Finland–Tjeckien.

Söndag 14.11 kl. 17.30 Finland–Sverige.

Damlejonen:

Landslagstränaren Pasi Mustonen har tagit ut följande spelare till träningsmatcherna mot Kanada:

Målvakter:

Anni Keisala (Ilves), Eveliina Mäkinen (Brynäs IF), Meeri Räisänen (JYP U20 Akat).

Backar:

Jenni Hiirikoski (Luleå HF), Aino Karppinen (Luleå HF), Oona Koukkula (Team Kuortane), Nelli Laitinen (Kiekko-Espoo), Krista Parkkonen (HIFK), Sanni Rantala (Kiekko-Espoo), Ronja Savolainen (Luleå HF), Minnamari Tuominen (Kiekko-Espoo), Ella Viitasuo (Kiekko-Espoo).

Anfallare:

Sanni Hakala (HV71), Elisa Holopainen (Kiekko-Espoo), Michelle Karvinen (Malmö Redhawks), Julia Liikala (HIFK), Petra Nieminen (Luleå HF), Tanja Niskanen (KalPa), Jenna Pirttijärvi (Luleå HF), Emmi Rakkolainen (Kiekko-Espoo), Sofianna Sundelin (Team Kuortane), Susanna Tapani, Noora Tulus (Luleå HF), Viivi Vainikka (Luleå HF), Sanni Vanhanen (Tappara), Kiira Yrjänen (Kiekko-Espoo).

Träningsmatcher:

Torsdag 11.11 kl. 14.30 Hartwallarenan Finland–Kanada.

Lördag 13.11 kl. 13 Gatorade Center Åbo Finland–Kanada.

Söndag 14.11 kl. 14 Gatorade Center Åbo Finland–Kanada.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning