Många föreningar styrs av små klickar

Alla föreningsmedlemmar har rätt att få vara med i ytterst transparenta verksamheter och möjlighet att framföra åsikter som skall beaktas i alla sammanhang.

Svenskfinland är föreningarnas och stiftelsernas förlovade land, vilket vi skall vara stolta och glada för. Dessa bidrar till en stor, ovärderlig samhällsinsats för den breda allmänheten!

Varför blir det då sådant känslosvall i sociala medier om någon som helst saklig kritik förs fram angående styrelser, anställda kontra verksamheter?

Det komiska i sammanhanget är att de mest högljudda skriver ut sina föreningars meritlistor och glömmer att också andra medlemmar är och har varit med. Handen på hjärtat – hur många föreningar och stiftelser drivs nästan som "en liten klick-rörelse", privata företag eller familjeföretag? Detta kan gälla i stort sätt alla, däribland också politiska och religiösa föreningar.

Alla föreningsmedlemmar har rätt att få vara med i ytterst transparenta verksamheter och möjlighet att framföra åsikter som skall beaktas i alla sammanhang. En uppdatering av föreningslagen enligt dagsläge borde vara på sin plats, eftersom tredje sektorns roll tillsammans med den offentliga sektorn blir allt viktigare!

Eva S. Lassus-Paavolainen, politices magister, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning