Många finlandssvenskar bland årets QX-kandidater

Saara Aalto vann priset Årets homo 2016. Hon säger att det var en helande erfarenhet för henne som person och det bevisade för henne att hon accepteras. I år är hon en nominerad till Årets sångare/skådespelare/tv-personlighet. Bild: QX-arkiv

Parader, folkfester och prisutdelningar ger synlighet åt kampen för ökade hbtiq-rättigheter och lyfter upp viktiga förebilder. – Även om vi kommit en god bit på väg, finns det ännu mycket att göra, säger några av de nominerade QX Awards-kandidaterna.

Prisutdelningsfesten QX Awards arrangeras av Nordens största gaytidning QX för att belöna hbtiq-aktiva för sitt arbete. Festen hålls den 25 augusti i Gloria i Helsingfors.

I Sverige är prisutdelningsceremonin för Nordens största gaytidning, Gay Gala, ett tv-spektakel med miljoner tittare. Festens biljetter kostar cirka 70 euro och säljs slut på några minuter. Den finländska versionen Gay Gaala nådde aldrig samma framgång och under de fyra år den ordnades tampades arrangörerna med stora ekonomiska svårigheter och tvingades slutligen slopa galan 2017.

Den sista Gay Gaala avslutades år 2017 med ett rosaskimrande glitterregn. Nu för QX Awards prisutdelningstraditionen vidare. Bild: QX-arkiv

Ur askan föds nu ett nytt koncept, QX Awards. Evenemanget förverkligas i betydligt mindre skala, med endast en tredjedel av Gay Gaalas budget på 30 000 euro.

– Vi har försökt skapa ett helt nytt evenemang och försöker hitta en form som fungerar här hos oss. QX Awards är resultatet av ett arton månader långt arbete och vi hoppas få 600 deltagare, säger producenten för QX Awards, Sami Montell.

Regnbågsankans ordförande Bicca Olin välkomnar evenemanget och den positiva synlighet det ger hbtiq-frågor.

– Parader, prisutdelningar och konserter behövs vid sidan om en mera politisk diskussion och kamp för ökade rättigheter. Bitarna går hand i hand. För att vi ska komma vidare behöver de här frågorna bli en del av vardagen.

QX Awards-omröstningen pågår fram till den 19 augusti klockan 18.

QX Awards ordnas nu för första gången lördagen den 25 augusti på Gloria i centrum av Helsingfors. Den tar över där QX Gay Gaala slutade 2017.

Är en prisutdelningsceremoni där olika hbtiq-aktivister och -förebilder belönas för sitt arbete.

Vinnarna i de olika kategorierna väljs genom omröstning.

Budgeten på cirka 10 000 euro finansieras med hjälp av sponsorer och biljettintäkter.

Saara Aalto hoppas ge mod

Sångaren Saara Aalto är nominerad i kategorin Årets sångare/skådespelare/tv-personlighet.

– Till dem som känner sig ensamma och utanför ger sådana här evenemang mod och gemenskapskänsla. Då jag kom ut 2015 var jag rädd att det skulle inverka negativt på min karriär, men det gjorde det inte – tvärtom! Jag hoppas att det kan uppmuntra också andra att våga vara precis sådana de är.

Enligt komikern Juuso Kekkonen, nominerad i kategorin Årets hbtiq-aktivist, sker fortfarande grova kränkningar av mänskliga rättigheter, även om man kommit långt i arbetet.

– Så sent som 1999 blev det i Finland lagligt att uppmuntra till homosexualitet. I dag är det mitt yrke!

Kekkonen vill på scenen tala särskilt till tonåringar om sex, sexualitet, relationer och kön.

– Jag försöker i dag vara en sådan person som jag själv som tonåring hade behövt i mitt liv.

Fler förebilder behövs

Enligt en färsk australiensisk undersökning har nästan hälften av millennialgenerationens hbtiq-personer inte kommit ut med sin sexuella läggning. För att våga göra det behövs mod och – det som många av de intervjuade poängterar för HBL – förebilder.

– Jag kände mig väldigt ensam då jag kom ut. Det är viktigt att det finns transpersoner som syns i offentligheten och vågar tala om de här sakerna. Särskilt yngre människor behöver förebilder, säger Panda Eriksson, nominerad i kategorin Årets trans.

Förutom Eriksson syns flera andra finlandssvenskar bland QX Awards-nominerade, bland annat Kaj Korkea-Aho och Ted Forsström, Nils-Erik Ekblom och Yle-vloggarna Emil och Olivia.

Att Eriksson är nominerad i kategorin Årets trans, känns särskilt viktigt för hen just nu då diskussionen om icke-binära transpersoners rätt till vård är så aktuell.

– Överlag är hela vår translagstiftning väldigt föråldrad i jämförelse med våra nordiska grannländer, ta till exempel frågan om tvångssterilisering. Alla borde ha rätt att få välja själv.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning