Många e-ciggskadade rökte cannabis

I de flesta fallen av e-ciggkopplade lungskador har den drabbade rökt cannabisprodukter. Arkivbild. Bild: Robert F. Bukaty/AP/TT

I en stor del av de sjukdoms- och dödsfall som kopplats till e-cigaretter i USA har den drabbade rökt oreglerade cannabisprodukter, enligt det amerikanska folkhälsoinstitutet.

Utredningen av lungskadorna pågår fortfarande och det är ännu inte fastställt exakt vad som framkallar dem. Över 800 personer har insjuknat och totalt tolv har dött.

I gruppen av insjuknade har det amerikanska folkhälsoinstitutet talat med 514 personer, 77 procent av dem sade att de använt produkter som innehåller tetrahydrocannabinol (THC), ett aktivt ämne i cannabis. 16 procent uppgav att de endast använt nikotinprodukter.

– Vi vet ännu inte exakt vad som gör att människor blir sjuka, till exempel om ett visst lösningsmedel eller någon tillsats orsakar lungskador, eller om fallen har sitt ursprung hos en enskild tillverkare eller flera, säger Anne Schuchat vid folkhälsoinstitutet.

Flera amerikanska delstater har infört särskilda e-cigarettförbud tills saken är utredd och ett federalt beslut fattats.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning