Många e-ciggskadade rökte cannabis

I de flesta fallen av e-ciggkopplade lungskador har den drabbade rökt cannabisprodukter. Arkivbild. Bild: Robert F. Bukaty/AP/TT

I en stor del av de sjukdoms- och dödsfall som kopplats till e-cigaretter i USA har den drabbade rökt oreglerade cannabisprodukter, enligt det amerikanska folkhälsoinstitutet.

Utredningen av lungskadorna pågår fortfarande och det är ännu inte fastställt exakt vad som framkallar dem. Över 800 personer har insjuknat och totalt tolv har dött.

I gruppen av insjuknade har det amerikanska folkhälsoinstitutet talat med 514 personer, 77 procent av dem sade att de använt produkter som innehåller tetrahydrocannabinol (THC), ett aktivt ämne i cannabis. 16 procent uppgav att de endast använt nikotinprodukter.

– Vi vet ännu inte exakt vad som gör att människor blir sjuka, till exempel om ett visst lösningsmedel eller någon tillsats orsakar lungskador, eller om fallen har sitt ursprung hos en enskild tillverkare eller flera, säger Anne Schuchat vid folkhälsoinstitutet.

Flera amerikanska delstater har infört särskilda e-cigarettförbud tills saken är utredd och ett federalt beslut fattats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning