Många döptes till Emil och Saga i fjol – på finskt håll var Aino och Leo populärast

34 barn döptes till Saga i fjol till första namn. 33 döptes till Emil. Bild: Catariina Salo/SPT

Saga och Emil var de två namn som flest svenskspråkiga föräldrar valde till sina barn under 2019.

I fjol fick nästa 280 flickor namnet Aino i Finland. Hela 380 pojkar fick namnet Leo. Det gör de namnen till de allra populäraste namnen att döpa sina barn till under fjolåret. Det skriver Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i ett pressmeddelande.

Efter Aino följde Aada, Sofia, Eevi och Olivia som första namn bland flickor. Bland pojknamnen följdes Leo av Elias, Oliver, Eino och Väinö.

Av alla förnamn som gavs åt flickor var de fem populäraste Maria, Sofia, Aurora, Emilia och Olivia precis som år 2018. Bland pojkarna var de fem populäraste namnen Juhani, Olavi, Johannes, Mikael och Oliver.

Finlandssvenskarna hade andra favoriter

På svenskt håll var det populäraste förstanamnet för flickor Saga, som 34 barn döptes till. 33 barn döptes till Emil, som var det populäraste förstanamnet för pojkar.

Saga följdes av Emma, Stella, Ellen och Alva som första förnamn, medan Emil följdes av Liam, William, Oliver och Edvin.

Av alla förnamn som gavs åt svenskspråkiga flickor var de fem populäraste Maria, Sofia, Elisabeth, Linnea och Alice. De fem populäraste pojknamnen var Erik, Alexander, Johannes, Emil och Mikael.

Information om fjolårets populäraste namn baserar sig på uppgifter om drygt 47 300 barn som namngivits fram till april 2020. Allt som allt föddes 47 601 barn. Av dessa var 23 256 flickor och 24 071 pojkar. Antalet finskspråkiga barn var 38 685 och antalet svenskspråkiga 3 229.

Myndigheten skriver dessutom att det inte är många föräldrar som utnyttjar rätten att ge barn fyra namn. Mindre än 1 procent av de barn som fick sitt namn i fjol fick fyra namn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning