Lombok-bo: Alla var livrädda för en tsunami

Minst 98 människor har omkommit i jordskalvet på Lombok i Indonesien. Saiful Alexs by på norra delen av ön totalförstördes och han lyckades inte hitta sin fru och sina barn förrän på måndagsmorgonen, berättar han för TT.

När jordskalvet på Lombok – det andra på bara en vecka – bröt ut i söndags befann sig Saiful Alex i hamnstaden Lembar på den sydvästra delen av ön för att arbeta som chaufför.

– Alla skrek och var livrädda för att det skulle bli en tsunami. Jag tog jag mig upp på en liten klippa, men en halvtimme senare kände jag att jag var tvungen att skynda mig för att försöka ta mig hem, säger han på telefon till TT från öns huvudstad Mataram.

Alex försökte ringa sin familj, som befann sig i hembyn på den norra delen av ön, betydligt närmare skalvets epicentrum. Men hans samtal gick inte fram. När han kom till byn var den helt förstörd och alla invånare var försvunna.

Närmare 100 döda

Minst 98 människor har konstaterats döda efter jordskalvet som uppmättes till magnituden 6,9, enligt myndigheterna. Merparten av offren befann sig i bergsområden i de norra och östra delarna av Lombok, där den populära nationalparken Rinjani ligger. Över 200 människor skadades allvarligt, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Alex fann sin familj på måndagsmorgonen, de hade flytt byn av oro för en tsunami och befann sig på en bergssluttning i ett enkelt läger. Familjens hus hade fallit samman i en hög av sten och cement.

– Alla är rädda för att det ska komma ytterligare en jordbävning. Mina barn är oroliga, speciellt eftersom jag var tvungen att åka och jobba direkt igen. Jag måste arbeta, annars har jag inte råd att försörja min familj.

Alex berättar att Mataram, där han befinner sig när TT ringer, är märkligt öde och alla butiker är stängda. Människor flydde från sina hus och tog med sig det viktigaste, för att tillbringa natten utomhus.

Människor som fått skydd i tillfälliga boenden på ön Lombok efter jordskalvet. Bild: TT-AP

Påverkar turismen

Lombok drabbades av ett något mindre skalv den 29 juli som dödade 17 människor, skadade hundratals och fick turisterna att börja lämna området.

Omkring 2 000–2 700 indonesiska och utländska turister har evakuerats från Giliöarna utanför Lombok, enligt myndigheterna. Flygbolagen sätter in extra avgångar för att personer som vill avbryta sin semester ska kunna ta sig från Lombok och närliggande Bali, som också drabbats av skalv.

Alex är rädd att turistnäringen, som är avgörande för hans egen försörjning och för ön Lombok, kommer att skadas allvarligt av de två jordbävningarna.

Räddningsarbetarna kämpar för att hitta överlevande i rasmassorna av de runt 13 000 förstörda byggnaderna. Myndigheterna räknar med att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

Indonesisk militär har beslutat att skicka en båt med förnödenheter till ön, där omständigheterna är svåra på många platser.

– Det finns flera utmaningar: vägarna skadades, tre broar skadades också, några områden är svåra att nå och vi har inte tillräckligt med personal, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för den nationella katastrofmyndigheten, till Reuters.

Turistön Lombok. Bild: TT

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00