Många döda i bombdåd mot idrottare i Kabul

Flera personer dödades när en självmordsbombare angrep en sportanläggning i Afghanistans huvudstad Kabul. En stund senare inträffade en ny explosion i närheten. Många av dödsoffren var brottare.

Fakta

Dödliga terrordåd i Afghanistan

Terrorgruppen IS har utfört flera dåd i staden Jalalabad och i huvudstaden Kabul de senaste månaderna, mot allt från regeringskontor till en utbildningsanläggning för barnmorskor. I juli sprängde sig en självmordsbombare i närheten av den internationella flygplatsen i Kabul och dödade 23 människor, inklusive en chaufför som arbetade för nyhetsbyrån AFP.

Den 3 augusti dödades minst 35 människor och omkring 80 skadades när två självmordsbombare utlöste sprängladdningar i en moské i staden Gardez. IS har tagit på sig det dådet.

Den 15 augusti dödades omkring 35 unga studenter i ett bombangrepp mot en skola i ett shiitiskt område i Kabul. Över 50 skadades. Terrorrörelsen IS har hävdat att en av dess medlemmar låg bakom den blodiga attacken.

Samtidigt förbereder sig anhöriga för att begrava de 34 unga offren, som siktade på universitetsstudier.

Attackerna har ökat samtidigt som amerikanska och afghanska styrkor har trappat upp striderna mot IS.

Samtidigt har talibanerna utfört en rad framgångsrika offensiver mot regeringsmål den senaste tiden.

Olika typer av attacker och självmordsdåd var de främsta orsakerna till civila dödsfall i kriget i Afghanistan under första halvåret 2018, enligt en FN-rapport. Totalt dödades 1 692 civila, den högsta siffran för perioden sedan 2009.

Källa: AFP

Minst 20 personer har dödats och 70 skadats, uppger inrikesdepartementet enligt Reuters. Men osäkerheten om hur många som dödats går isär. Hälsodepartementet anger 16 döda och 60 skadade. Och enligt obekräftade vittnesuppgifter kan över 30 dödsoffer ha krävts.

– Jag befann mig utanför när den första explosionen inträffade, som dödade över 30 människor, många av dem brottare, säger Pahlawan Shir, som leder brottningsklubben Maiwand, till nyhetsbyrån AFP.

Den första explosionen inträffade vid 18-tiden lokal tid på onsdagen och den andra ungefär en timme senare. Enligt en talesperson för polisen var explosion nummer två riktad mot räddningspersonal och journalister som anlände till platsen, rapporterar det afghanska mediebolaget Tolo News.

Två av dödsoffren arbetade på just Tolo News.

"Förlorade två av våra bästa journalister i dagens attack i Kabul. Inga ord kan beskriva vår smärta", skriver Lotfullah Najafizada, chef för bolagets tv-kanal på Twitter.

Vad som orsakade den andra explosionen är oklart. Ingen har tagit på sig dåden, som inträffade i det shiitiskt dominerade området Dasht-e-Barchi, skriver flera medier.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning