Många avråds från att ta medicin

Många slänger gärna in en värktablett fastän det inte alltid är den bästa lösningen. Bild: Leif Weckström

Var femte av apotekens kunder får rådet att ta till andra sätt att lindra lätta symtom i stället för medicin.

Det visar en undersökning som Finlands apotekartidning Apteekkari gjort. Enligt den lotsar personalen på apoteken vidare var femte kund till hjälpmedel som inte faller inom ramarna för medicin då det gäller att avhjälpa lätta symtom. Till exempel kan farmaceuten rekommendera en näskanna i stället för näsdroppar vid snuva, eller att man vilar i stället för att ta preparat mot sura uppstötningar.

– Ofta kan kunden vara ute för att köpa preparat för självhjälp fastän det i själva verket inte är det bästa alternativet. Då guidar farmaceuten kunden till läkare eller försöker hitta ett annat hjälpmedel. Ofta kan kunden till exempel få rådet att endera vila eller motionera, säger Charlotta SandlerApotekarförbundet, i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes i form av öppna frågor som besvarades av farmaceuter och provisorer. Svaren samlades in under två veckor i maj 2017. 676 personer från hela landet deltog i undersökningen, varav 74 procent är farmaceuter, 21 procent provisorer och 5 procent apotekare.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning