Många återbud för lejonen men Jalonen gråter inte efter NHL-spelare

Chefstränaren Jukka Jalonen tror att herrarnas landslag i ishockey har alla förutsättningar att klara sig galant i VM utan NHL-förstärkningar. Bild: Lehtikuva/Seppo Samuli

Med knappa två veckor till VM-premiären mot Kanada har Finland ett rätt anonymt landslag på benen. Förbundskapten Jukka Jalonen vill inte spekulera om NHL-förstärkningar – han litar på sitt lag oavsett.

Då Finlands ishockeylandslag gör sig redo för ett dubbelmöte med ett stjärnspäckat Tre Kronor lyser de blåvita världsstjärnorna med sin frånvaro. Lirare som Aleksander Barkov, Rasmus Ristolainen, Patrik Laine, Olli Määttä och Jesperi Kotkaniemi har tackat nej till VM-spel på grund av diverse orsaker. I nuläget finns två spelare med NHL-status, Juho Lammikko och Henri Jokiharju, samt AHL-målvakten Kevin Lankinen i Jukka Jalonens landslagstrupp.

I Barkovs fall var det klubben Florida Panthers som satte stopp för VM-spel. Ristolainen och Laine tampades med skador efter en lång och tung NHL-säsong.

Förbundskapten Jalonen är varken överraskad eller orolig över att lejontruppen saknar storstjärnor.

– Vi visste att flera spelare har utgående kontrakt. Nu för tiden brukar inte sådana spelare komma till VM. Sedan kommer det alltid överraskande bortfall men det hör till, säger Jalonen.

– Man vet aldrig på förhand vem som kommer till VM och vem som inte gör det. Reportrarna gillar ju att spekulera men vi har fokus på de killar vi har och på att få ett bra resultat i kommande VM, säger han.

"Lönar sig inte att spekulera"

Samtidigt som återbuden från finländska NHL-spelare duggar tätt, får exempelvis Ryssland och Sverige namnstarka NHL-förstärkningar. Nikita Kutjerov, som vann poängligan i NHL, och Jevgenij Malkin klär på sig den ryska landslagsskjortan medan Tre Kronor har bland annat Elias Pettersson och Henrik Lundqvist i sina led.

Visserligen kan Jalonen förvänta sig positiva nyheter inom kort då den första slutspelsomgången i NHL tar slut. I natt åkte Nashville Predators med bland annat målvaktsduon Pekka Rinne och Juuse Saros samt Mikael Granlund ut ur slutspelet. Dessutom kan NHL-lirare förstärka VM-truppen ännu efter den andra slutspelsomgången.

– Det lönar sig inte alls att spekulera. Jag sköter mitt jobb på isen med laget och Jere Lehtinen meddelar mig om någon gubbe är på väg hit, säger Jalonen, som verkar irriterad över alla frågor som gäller NHL-spelare.

– Ibland kommer det många NHL-spelare till VM, ibland kommer det inte. Jag vill poängtera att fast det skulle komma många NHL-spelare så ger det inga garantier om framgång. Det betyder heller inte att man inte kan klara sig om man inte har NHL-spelare.

– Jag är glad och känner mig privilegierad att få träna de här killarna. Jag gråter inte efter någon spelare. Inte nu och inte heller i framtiden. De här killarna offrar allt för landslagsskjortan. Ett bra lag vinner över skickliga individer, säger Jalonen.

Fyra matcher, fyra segrar

På torsdag möter Finland Sverige i Kouvola och på fredag ryker lagen ihop i Helsingfors. Under de första veckorna med landslaget har Jalonen lotsat sitt lag till totalt fyra segrar över Danmark och Norge. Lejonens målskillnad är förträffliga 13–2, även om motståndet inte varit av det hårdaste slaget.

– Man får vara väldigt nöjd över hur pojkarna spelar. Vi har en bra arbetsmoral, vi försvarar bra och har inte gett många målchanser i de här fyra matcherna. Det tyder på en bra motivation och gemenskap samt förstås på att spelarna vill komma med till VM-laget, säger Jalonen.

Matcherna mot Sverige är Finlands sista på hemmaplan före VM. Första helgen i maj spelas den sista EHT-turneringen i Tjeckien och fredagen den 10 maj är det premiärdags mot Kanada.

Målvakter: Kevin Lankinen, Rockford IceHogs, Eetu Laurikainen, JYP, Jussi Olkinuora, Pelicans.

Backar: Teemu Eronen, HIFK, Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks, Oliwer Kaski, Pelicans, Miika Koivisto, Dynamo Moskva, Mikko Lehtonen, HV71, Otto Leskinen, KalPa, Petteri Lindbohm, Lausanne HC, Jarkko Parikka, Ilves, Tony Sund, Sport, Juuso Vainio, JYP.

Anfallare: Marko Anttila, Jokerit, Arttu Ilomäki, Lukko, Kaapo Kakko, TPS, Joel Kiviranta, Sport, Kristian Kuusela, Tappara, Juho Lammikko, Florida Panthers, Eetu Luostarinen, KalPa, Sakari Manninen, Jokerit, Joonas Nättinen, Neftechimik Nizjnekamsk, Niko Ojamäki, Tappara, Harri Pesonen, SCL Tigers, Toni Rajala, EHC Biel, Arttu Ruotsalainen, Ilves, Jere Sallinen, Örebro HK, Veli-Matti Savinainen, Kunlun Red Star, Eemeli Suomi, Ilves, Juhani Tyrväinen, HIFK.

Veckans matcher:

Torsdag: Finland-Sverige (Kouvola)

Fredag: Finland-Sverige (Helsingfors)

Spelade matcher:

Finland-Danmark 1–0

Finland-Danmark 2–1

Finland-Norge 3–1

Finland-Norge 7–0

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning