Många anmälningar mot samtyckesapp i Sverige

Ett 70-tal anmälningar har kommit in till Konsumentverket om en så kallad samtyckesapp där par kommer överens om att ha sex. Bild: TT/Karin Malmhav

Ett 70-tal anmälningar har kommit in till Konsumentverket om en så kallad samtyckesapp där par kommer överens om att ha sex. Enligt Bengt Ivarsson, advokat och tidigare ordförande för svenska Advokatsamfundet, ger appen inte något juridiskt skydd över huvud taget.

Enligt den nya samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli i Sverige måste frivillighet föreligga vid sex och det måste yttra sig genom ord och handling, eller på annat sätt. Med hjälp av appen ska ett par kunna samtycka med hjälp av bank-id innan den sexuella aktiviteten inleds, rapporterar SR P4 Jönköping.

– Men du kan inte samtycka i förväg utan man måste samtycka när man påbörjar den sexuella handlingen och sedan måste samtycket bestå under hela tiden man har sex, säger Bengt Ivarsson till TT.

Sex kan dessutom omfatta olika handlingar, men i appen framgår det inte vad partnern säger ja eller nej till.

– Du kan samtycka till ett vaginalt samlag men det innebär inte att du går med på ett analt samlag, BDSM eller någonting annat.

Samtyckesappen ger en felaktig bild av hur lagstiftningen är konstruerad och skapar en falsk trygghet, anser Bengt Ivarsson.

– Den ger inte något juridiskt skydd över huvud taget. Jag tycker att det är olyckligt att det är en advokat som har tagit fram en sådan här produkt som skapar en falsk trygghet, säger han.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning