Manés långa väg till berömmelse

Sadio Mané skulle egentligen inte bli fotbollsspelare. I varje fall inte om hans pappa hade fått välja.

I den djupt troende familjen sågs fotboll som något ovidkommande. Mané är själv troende muslim. Han röker inte, dricker inte och är inte den som skapar rubriker utanför planen.

Till vardags bildar han i kubblaget Liverpool en av fotbollsvärldens mest fruktade trion tillsammans Mohamed Salah och Roberto Firmino.

I ett starkt senegalesiskt landslag är han den givna fixstjärnan.

Familjen ville att Mané skulle koncentrera sig på skolgången och glömma fotbollen. Men de snabba fötterna sade något helt annat. Alltid då det fanns den minsta möjlighet smet Mané ut på gatorna i den lilla hemstaden Sedhiou för att lira boll.

– Alla sa alltid att jag är den bästa spelaren i staden. Men min familj ville inte lyssna. De hade sin religion och hade helt andra planer för mig, säger Mané till Goal.

– Så småningom gick det ändå upp för dem att fotboll är den stora passionen i mitt liv. Jag började övertyga dem att låta mig flytta till huvudstaden Senegal för att försöka slå igenom som fotbollsspelare.

Söndriga skor

15 år gammal gjorde han den 750 kilometer långa resan norrut för att söka drömmen i Dakar.

– Min farbror följde med för att se till att jag hittade till de uttagningar jag planerat, säger 26-åringen som var tio år gammal då Senegal senast medverkade i VM.

I sin första VM-turnering var Senegal ett av turneringens utropstecken. Laget inledde med att slå regerande världsmästaren Frankrike, avancera från gruppen, slå ut Sverige i åttondelen och sedan bittert förlora i förlängning mot Turkiet i kvarten.

– Hela landet följde med landslaget då. Men mig hade fotbollsflugan bitit mycket tidigare. Från att jag var två-tre år gammal fanns inget annat än fotboll för mig, säger Mané till National Post.

15-årige Sadio och hans farbror hittade till den stora uttagningen i huvudstaden. Massor av pojkar delades upp i lag.

– Då jag bytt kläder och dragit på fotbollskorna var det en äldre man med en blick som tydde på att han tyckte att jag på helt fel ställe.

– Han undrade om jag faktiskt tänkt spela i så dåliga skor. Han sa att det var gamla och risiga. Och några fotbollsshorts hade jag inte heller vilket han också förundrade sig över. Jag sade bara att jag vill spela.

Mané gjorde väldigt snabbt ett bestående intryck hos mannen i fråga.

– Han kom till mig och sade att jag från och med nu spelar i hans lag. Efter de uttagningarna började jag i fotbollsakademin i Dakar.

Hans farbror åkte tillbaka hem och tonåringen fick bo hos en familj han inte kände.

– Min familj kände någon som kände någon i familjen och det räckte. Det var en fantastisk familj. De tog hand om mig, gav mig mat, husrum och såg till att jag kunde fokusera på fotboll till hundra procent.

Några år senare anlände den då 18-årige Mané i Metz dit han värvats på ett lärlingskontrakt. Ett dylikt kontrakt ger dig en chans att få spela för ett proffskontrakt. Den överväldigande majoriteten blir aldrig proffs. Mané hämmades inledningsvis av en ljumskskada som krävde operation. Efter det var han så bra att representationslaget började följa honom med allt större intresse.

– Han var så snabbt, så teknisk. Och hans passningsspel var otroligt bra. Hans första touch var perfekt. Han hade allt, säger Patrick Hesse som då var assisterande tränare i Metz till National Post.

Proffsdebuten gjorde han 14 januari 2012 och efter det har karriärkurvan pekat spikrakt uppåt. I Metz spelade då också en viss Kalidou Koulibaly, mittbacksklippa i Napoli och Senegals landslag.

Klopp ville ha honom

En säsong blev det i Metz. Ett lyckat OS i London ledde till att stormrika Red Bull Salzburg köpte upp honom. Senast där gjorde han sig ett namn.

Sommaren 2014 stod klubbarna i kö för hans namnteckning. Spartak Moskva var redo att hosta upp en smått obscen summa pengar och ge Mané en lön i absolut toppklass.

Men Mané valde det idrottsliga före pengarna och var väldigt intresserad av att gå till Dortmund där en viss Jürgen Klopp var tränare. Salzburgs ekonomiska ersättningskrav var ändå för saftiga för Dortmund så det blev Southampton och Premier League i stället. Men Klopp hade gjort ett intryck på ynglingen.

– Det var så spännande att en av de bästa klubbarnas tränare tyckte att jag var så bra att jag faktiskt kunde göra laget bättre. Jag brukade alltid titta då Dortmund spelade. De var läckra att skåda, säger Mané till Goal.

Mané var utmärkt också i Saints och sommaren 2016 fick han så äntligen sin drömflytt till Klopps lag. Men då hade Klopp redan hunnit flytta till Liverpool.

Att 26-åringen tänker väldigt varma tankar om just Klopp är tydligt. Tysken kan det här med att få sina spelare att trivas.

– Jag får jobba dagligen med en av de bästa tränarna i världen. Han lär mig något nytt varje dag.

Mané satte allt på ett kort och lyckades. På klubbnivå är han en superstjärna. Med landslaget får han en första reell chans i sommar. Senegal hör till lagen med potential att nå väldigt långt. I synnerhet om just Mané är i storform.

Sadio Mané

Född: 10 april 1992 i Sedhiou, Senegal.

Klubb: Liverpool.

Tidigare klubbar: Metz, Red Bull Salzburg, Southampton.

Landskamper/mål: 47/13.

Kuriosa: Valdes till årets spelare i Liverpool säsongen 216-2017.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22