Manchester City stängs av från Champions League i två år

Manchester City. Arkivbild. Bild: Ian Walton

Blytungt straff för Manchester City: Fotbollsklubben stängs av från Champions League-spel i två år och tvingas böta ungefär 30 miljoner euro för att ha brutit mot de finansiella reglerna.

Klubben tänker överklaga beslutet.

Det är de så kallade Financial Fair Play-reglerna som City brutit mot meddelar det Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som fattat beslutet, i ett pressmeddelande.

Citys verksamhet har varit under utredning av Uefa sedan i mars förra året. Tyska Der Spiegel har tidigare publicerat läckta mejl som gör gällande att shejk Mansour, klubbens ägare, på olika sätt skjutit till mer pengar än vad regelverket tillåter.

Och nu straffas storklubben.

Uefa skriver att deras utredande organ stoppar City från deltagande i alla deras turneringar i två år, 2020–2021 och 2021–2022.

Beslutet kan överklagas till idrottens skiljedomstol, Cas, och Uefa meddelar därför att man inte kommer gå in närmare på bakgrunden till beslutet i nuläget.

City skriver i ett uttalande att man kommer inleda ett överklagande så snart som möjligt och kontakta Idrottens skiljedomstol för att få ett opartiskt utlåtande.

"Klubben är besviken men inte överraskad. Klubben har hela tiden förutsett behovet att söka en oberoende bedömning i det här fallet", skriver City och fortsätter:

"Enkelt uttryckt är det här ett fall som tagits upp av Uefa, utretts av Uefa och bedömts av Uefa. Nu vill klubben ha ett oberoende domslut så snabbt som möjligt".

Manchester City ligger för tillfället tvåa i Premier League-tabellen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning