Man som sköt mot poliser i Lempäälä dog av polisens skott

En man dödades av polisens skott sedan han skjutit mot poliser vid avfarten till Lempälä. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

En biljakt slutade i skottlossning med dödlig utgång i Lempäälä på lördagseftermiddagen. Också en polis skadades i samband med skottlossningen.

Händelserna tog sin början då polisen stoppade en personbil i Moisio i Lempäälä kommun vid tretiden på lördagseftermiddagen, meddelar Centralkriminalpolisen. Föraren flydde från platsen i sin bil, och polisen tog upp jakten. Polisen följde bilen i flera kilometer innan en polisbil lyckades köra om bilen och tvinga föraren att stanna. Bilen hade då kört i hög överhastighet på motorvägen och kört om andra bilar.

Då polisen stoppade bilen efter biljakten sköt mannen mot poliserna. Två poliser sköt därefter mot föraren, som dog av skotten på platsen. Också en polis skadades i skottlossningen, men inte livshotande. Polisen meddelade först att flera poliser hade skadats.

Inledningsvis var det en polispatrull som tog upp biljakten, men i slutet deltog fyra polispatruller i operationen. Förutom föraren fanns två unga män i bilen, men de steg ur redan då polisen först stannade bilen.

Enligt polisen var den avlidne en finsk-engelsk man född 1992, som bott i Finland i flera år.

Skottlossningen skedde vid en avfart mot Lempäälä söder om Tammerfors. Det är Centralkriminalpolisen som utreder skotten mot polisen, som utreds som mordförsök och grovt skjutvapenbrott. Riksåklagarämbetet utreder händelsen till den del det gäller polisens användning av skjutvapen, men ingen förundersökning har inletts om saken.

Rättelse 19.30: Platsen för skottlossningen har korrigerats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning