Män som hatar cyklister

Bild: Wilfred Hildonen

En del kör nära med avsikt. För att läxa upp en. Tutar. Kör ut på sanden framför näsan på en för att riva upp damm. Bromsar rakt framför en.

Det tar några hundradels sekunder för min hjärna att processa scenen framför mina ögon. Bilisten framför mig försöker sig på en märklig omkörning och är på väg rakt mot mig. Innan hjärnan ens hunnit med i svängarna har mina fingrar svängt cykeln ut på vägkanten. Bilisten tvärbromsar och svänger tillbaka in i sin egen körfil. Jag hinner se hennes ansikte. Hon: förskräckt. Jag: tummen upp.

Våren är här igen. Folk tar fram sina golfklubbor, fotbollar och cyklar. Jag har i och för sig cyklat hela vintern, men det finns fler av oss ute på landsvägarna så här års.

Alla kan inte ta det. Det finns folk som hatar oss bara för att vi cyklar på samma väg som de kör bil.

Det finns dom som bara inte är tillräckligt uppmärksamma. Som den ovannämnda kvinnan. Kan bli farligt.

Andra bryr sig inte om. Det värsta är bilisterna som kör om så nära att de nuddar i en. Enligt trafikreglerna ska bilisten ge 1,5 meter utrymme. Om det är dålig sikt väntar bilisten tills det är lämpligt att köra om. Jag brukar vinka och tacka då någon tar sig tid att göra en ordentlig omkörning.

En del kör nära med avsikt. För att läxa upp en. Tutar. Kör ut på sanden framför näsan på en för att riva upp damm. Bromsar rakt framför en. Det här är inte påhittat, utan vardag för en tävlingscyklist i Finland. Värst blir det om det finns en lättrafikled men cyklisterna väljer att använda bilvägen för att undvika onödiga risker. Lättrafikleden brukar vara befolkad av fotgängare, hundar och hästar och känns inte särskilt trygg i farter över 40 km/h. Jag vill inte vara den som kör ihjäl ett barn eller en åldring som går på fel sida av lättrafikleden.

Det händer också minst en gång per vecka att en bilist sprutar spolarvätska för att läxa upp en. Vad rör sig då där uppe? Tänk er situationen där ni går på stan och beslutar er för att spruta handsprit i ansiktet på någon som står i vägen.

Jag hör ofta det där om att cyklister är fräcka. Inte följer trafiklagarna. Värst vad folk kan trafiklagarna bra när det gäller att kritisera andra. Det är fullständigt accepterat för en bilist att köra mot rött, köra för fort, köra in i kofångaren på andra, göra dumma omkörningar och parkera i rutan för personer med funktionsnedsättning utan tillstånd.

Jag försöker undvika att irritera bilisterna så gott det går. Mest för att det finns folk som bara väntar på att bli provocerade för att få drabbas av lite rattilska. Det finns Facebookgrupper som går ut på att rapportera fräcka cyklister. Diskussionerna är ofta helt vettlösa, i stil med "du borde ha kört på, så skulle det ha varit en mindre trikåclown i världen". Igen, det här är inte påhittat, utan en verklig nätkommentar.

De allra flesta bilisterna är hyggliga och tar oss cyklister allt bättre i beaktande. Tack ska ni ha. Problemet är bara en liten minoritet som hatar cyklister. (Nästan alla är förresten män.)

Rattilskan kan få tragiska följder, som dödsfallet i Tölö visade. Det är förstås inte bara cyklister som drabbas av att folk blir knäppa när de sätter sig i sin bil. Cyklister är bara mer sårbara.

Nästa gång ni kör om en cyklist, föreställ er att det är ert barn eller barnbarn, er fru eller man, eller någon av era föräldrar. För det är cyklisten för någon annan. Så försöker jag också tänka då jag kör bil i ett område med många övergångsställen och fotgängare.

Marcus Lindqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03