"Man ska inte sluta gå fast vägen är gropig"

Kinas premiärminister Li Keqiang förespråkar frihandel. Bild: EPA/FRED DUFOUR / POOL

Kinas premiärminister Li Keqiang understryker fördelarna med globalisering och frihandel.

Li, som höll ett anförande på öppningen av Världsekonomiskt forums möte i Dalian i Kina, sade att globaliseringen fungerar till allas fördel om världens länder är öppna för förändringar.

Li jämförde nuläget med en ojämn väg. Enligt honom ska man inte sluta gå fast vägen är gropig, istället kan man väja för groparna.

Premiärministerns tal var enhetligt med Kinas president Xi Jinpings linje.

Xi sade på toppmötet i Davos i januari att det inte finns några vinnare i ett eventuellt handelskrig.

Li uppskattade att den internationella ekonomin håller på att återhämta sig, men osäkerhetens tid förstätter. Enligt premiärministern måste Kina skapa nya arbetsplatser och stöda företagande för att stöda sin egna ekonomiska tillväxt.

Av internationella ämnen tangerade Li också klimatförändringen. Han upprepade Kinas ståndpunkt att landet är engagerat i att motverka klimatförändringen.

Sipilä och Löfven talade om teknologi

Innovationer är ett centralt tema på mötet i Dalian. Där ska statsminister Juha Sipilä (C) hålla ett anförande tillsammans med sin svenska kollega Stefan Löfven. Statsministrarna ska ge ett nordiskt perspektiv på hur ny teknologi formar samhället.

Li och Sipilä ska däremot diskutera senare i dag under ett internationellt möte.

I går träffade Sipilä Kinas president Xi Jinping i Peking.

Efter mötet sade Sipilä att han är mycket nöjd med hur samarbetsprojekten mellan Finland och Kina har utvecklats.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning