Polisen: Man sålde hemgjord sprit till missbrukare på vårdhem och hotade kunder som inte betalade

En man misstänks för att ha sålts sprit till klienter på ett vårdhem för missbrukare i Esbo. Bild: Mostphotos

En man misstänks för att ha sålt olaglig alkohol till klienter på ett vårdhem för missbrukare i Esbo. Mannen sålde alkohol på kredit och tog klienters bankkort och nätbankskoder som pant.

Polisen i Västra Nyland fick tips om att en olaglig försäljning av alkohol pågått länge vid ett vårdhem i Esbo. Vid undersökningen har det kommit fram att den misstänkte mannen sålde alkohol under alla tider på dygnet till köpare som bestod av klientelet på vårdhemmet för missbrukare. Den misstänkte sålde alkohol på kredit mot att han fick tillgång till köparnas bankkort och nätbankskoder. Några av köparnas månatliga kostnader för alkohol uppgick till 400 euro.

– I en del fall har klienter på vårdhemmet bara haft några tior för eget bruk. De har hotats om de inte betalat sina skulder, säger kriminalkommissarie Teemu Värtinen.

Det var i mars i år som polisen konfiskerade 27 liter hemgjord sprit i den misstänktes bil. Polisen hittade också flera lappar med bankkoder och en telefon med flera SMS som hör ihop med försäljningen.

– I förhör uppgav den misstänkte att han tillverkat vin för eget bruk och han flyttar pengar från målsägandens konton. Han nekar dock till anklagelser om grovt ocker bedrägeri, säger Värtinen.

Ärendet är nu i åtalsprövning. Den misstänkte släpptes på fri fot under tiden för åtalsprövning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning