Man plågade chihuahua i metron

Chihuauan på bilden är inte samma som förekommer i texten. Bild: EPA/LAURENT GILLIERON

Hovrätten behandlar inte ett fall som gäller djurplågeri i Helsingfors i juni 2016. Därmed står tingsrättens dom om hundplågeri kvar.

Fallet gäller en i dag 67-årig man som plågat sin bekants chihuahua-hund på Hagnäs metrostation och i ett metrotåg. Mannen ryckte och släpade hunden i kopplet, lyfte upp den i luften så att den hängde som i en snara, och vrålade aggressivt till den.

Inne i metron slängde mannen hunden i famnen på en utomstående kvinna. De övriga passagerarna i metron ropade åt kvinnan att inte ge tillbaka hunden till mannen och då lämnade kvinnan metrotåget med hunden.

Hunden darrade hela tiden då misshandeln pågick.

I tingsrätten förnekade mannen åtalet, som gällde djurskyddsbrott. Mannen hävdade att hunden hade betett sig illa och att han inte alls hade slängt och släpat på den, endast puttat på den med foten då den vägrade röra på sig, inte sparkat.

Rätten ansåg ändå att mannens förklaringar inte var trovärdiga. Mannen dömdes till 40 dagsböter, totalt 320 euro. Därtill dömdes mannen till djurhållningsförbud som gäller alla djur i två år, det vill säga fram till den 22 augusti 2019.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning