Man mördade och våldtog 16-åring i Kervo – döms till livstid

Ljus för att hedra minnet av offret tändes vid gågatan i Kervo i december 2017. Bild: Lehtikuva

En man döms till livstids fängelse för mord, grov våldtäkt och brott mot griftefriden. Offret, en 16-åring flicka, hittades död på husbolagets gård i Kervo på självständighetsdagen.

I tingsrätten dömdes Markus Kristian Kolehmainen, född 1986, för dråp. Helsingfors hovrätt skärper domen till mord. Enligt hovrätten var gärningen synnerligen rå och grym.

Det hela utspelade sig i Kolehmainens bostad i ett flervåningshus i Kervo på självständighetsdagen 2017. Han och offret hade haft kontakt på kvällen före gärningen, polisen har tidigare uppgett att de kände varandra men inte var ett par.

I lägenheten våldtog han 16-åringen då hon inte gått med på att ha sexuellt umgänge med honom. Han ströp henne under en längre tid och knivhögg henne sedan i halsen med en hushållskniv.

Han har själv uppgett under förundersökningen att 16-åringen försökte kämpa emot.

Kroppen förde han invirad i en matta ut på gården och lämnade den invid sopkärlen.

Åklagaren krävde redan i tingsrättsbehandlingen att Kolehmainen skulle dömas för mord och menade att han hade som medveten avsikt att döda offret. Försvaret ansåg att så inte var fallet, medan hovrätten alltså gick på åklagarens linje.

Kolehmainen dömdes också att betala 36 000 euro i ersättning för psykiskt lidande till anhöriga.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning