Man misstänks för sexuellt utnyttjande av tiotals pojkar i Helsingfors – begärde sextjänster i gengäld för snus och alkohol

Bild: Mostphotos

En man i 50-årsåldern misstänks för sexuellt utnyttjande av tiotals under 16-år gamla pojkar. Han fick kontakt med barnen genom att förmedla bland annat snus.

Polisen grep måndagen den 5 februari i Helsingfors en man i 50-årsåldern som misstänkt för att ha gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av tiotals barn.

Mannen fängslades senare samma vecka på sannolika skäl misstänkt.

– Mannen misstänks i första hand ha förmedlat snus till barnen, men även alkohol. Som betalning har mannen begärt pengar eller handlingar av sexuell natur: samtal, bilder och beröringar, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Teija Koskenmäki-Karaharju vid polisen i Helsingfors.

Den misstänkte närmade sig barnen främst i Helsingfors centrum men även vid Kampen och på järnvägsstationen i Helsingfors. Han hade även telefonkontakt med barnen.

– Förundersökningen har bara börjat men polisen känner redan till tiotals offer som misstänks ha blivit föremål för sexuellt utnyttjande. De är alla under 16-åriga pojkar. Mannen hade tusentals kontakter runtom i Finland som hade med snusförmedlingen att göra, men inte alla har blivit föremål för sexuellt utnyttjande, säger Koskenmäki-Karaharju.

Under förundersökningen försöker polisen reda ut brottets omfattning och grovhet. Den misstänkte har två gånger tidigare dömts för motsvarande handlingar.

Polisen misstänker att den kriminella verksamheten pågått sedan början av 2016 och fortsatt fram tills gripandet. Polisen kom mannen på spåret i samband med en annan brottutredning.

Undersökningsledaren säger att det är mycket sannolikt att det finns fler offer och hoppas att man tar kontakt om man råkat ut för gärningsmannen.

Polisen kan kontaktas på telefonnummer 0295 471 612 (vardagar kl 8–15) eller med e-post på adressen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03