Man i Sverige skadade åtta – misstänkt terrorbrott

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda där en man på onsdagen attackerade flera personer med ett tillhygge. Bild: Mikael Fritzon/TT

En man gick till angrepp mot åtta personer i Vetlanda i Sverige och sköts senare av polis. Svenska polisen rubricerar attackerna som misstänkt terrorbrott.

Händelsen utreddes inledningsvis som misstänkt mordförsök men det finns också misstankar om terrorbrott.

– Det finns detaljer i utredningen som gör att vi utreder eventuella terrormotiv, men i nuläget kan jag inte gå in på varför, säger polisområdeschef Malena Grann vid en digital presskonferens på onsdagskvällen.

– Vi har ett nära samarbete med Säpo i detta.

Sköts under gripandet

Polisen ryckte ut till de centrala delarna av Vetlanda i södra Sverige vid 15-tiden, lokal tid, på onsdagen efter larm om att den nu gripne mannen attackerat flera personer med ett tillhygge. Svenska polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver konstaterar att minst åtta personer har angripits.

– Jag förstår det som att alla åtta är skadade, men på olika sätt. Vissa lindrigare, och några också allvarligare, säger Israelsson Silfver.

Mannen som greps är i 20-årsåldern och hör hemma i en ort på det småländska höglandet. Han är känd hos polisen sedan tidigare, misstänkt för "mindre brott", enligt polisen.

Han sköts under gripandet och fördes skadad till sjukhus.

– I samband med gripandet har polispatrullen avlossat sitt tjänstevapen, och den gripne har blivit skadad, säger Israelsson Silfver.

Polisens bedömning är att den gripne mannen kan höras efter att ha vårdats och att han inte är livshotande skadad.

Fem platser avspärrade

Från första larmsamtalet tills det att personen är gripen rör det sig om cirka 15 till 18 minuter, enligt Jonas Lindell, chef för lokalpolisområde Höglandet.

En man i Vetlanda i södra Sverige sköts av polis efter att ha skadat flera personer. Bild: Carl Carlert/TT

– Där har angreppen skett under ett kortare tidsintervall, säger han.

Polisen har spärrat av totalt fem brottsplatser i centrala Vetlanda. Det är visst avstånd mellan de fem brottsplatser som spärrats av.

– Det är några hundra meters mellanrum mellan de här platserna, säger Lindell.

Den polisiära närvaron i staden kommer även framöver att vara omfattande.

– Vi kommer att fortsätta bedriva arbetet med en stor resurs och prioritering och kommer lägga stort fokus på att ha en hög polisiär närvaro i Vetlanda. Vi kommer att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger Lindell.

Löfven fördömer

Sveriges statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) meddelar skriftligen att han tänker på de personer som skadats i Vetlanda och deras anhöriga.

"Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft", lyder hans meddelande.

"Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten", fortsätter det.

"Fruktansvärda händelser"

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig om de bevittnade händelsen.

Även inrikesminister Mikael Damberg (Socialdemokraterna) kommenterar händelsen.

"Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda" säger Damberg i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning