Män i rutiga skjortor – kvinnor med klös

Kirunakriminalare. Ville Virtanen och Ida Engvoll ses i filmatiseringen av Åsa Larssons deckare. Bild: Mtv3

Rebecka Martinsson är ännu en blågul deckarsvit, och som sådan en av de bättre i sitt slag med Ida Engvolls Stockholmsjurist i Kirunalandskap. Det är gott om lokalfärg och mordmysterier som känns förvånansvärt trovärdiga.

Rebecka Martinsson visas i MTV3 på lördagar kl. 23.00.

Det här med landsbygd kontra storstad (läs: Stockholm) är ett återkommande tema i svensk film och tv. Jägarna är ett exempel, Masjävlar ett annat. För att inte tala om Jordskott, återigen högaktuell.

I Åsa Larsson-filmatiseringen Det blod som spillts, det första bidraget i en regelrätt filmsvit, bär det av till Kiruna med omnejd. Det sker i sällskap av Rebecka Martinsson, den Stockholmsbaserade juristen.

I spelfilmen Solstorm (2007), en rätt så fyrkantig sak med det frireligiösa arvet i bagaget, gestaltades Rebecka Martinsson av Izabella Scorupco. Här går turen till Ida Engvoll, bekant från En man som heter Ove.

Här strular hon med en man som heter Måns (Niklas Engdahl), älskare och kollega. Nu ser det ut som om de också skulle bli bolagskompanjoner, Rebecka erbjuds att bli delägare i firman.

Men så kommer det där telefonsamtalet som vänder upp och ner på allting. Det visar sig att Rebeckas konfirmationspräst gått ur tiden – i vad som ser ut att vara en olycka.

Orsak nog att besöka de gamla hemtrakterna. Och varför inte i samband med begravningen snoka lite grann, i synnerhet som det visar sig att den gode Mildred hade fiender på alla håll och kanter.

Mycket av det här är givetvis välbekant. Tänker på räckan av kulturkollisioner, på män i rutiga skjortor som hellre tiger än talar. Och som är mera du med jakthunden än med frugan. "Du snackar som du luktar, skit", kan det heta när frun i huset tilltalas.

Men även om det i filmen finns gott om skjutglada jägare, hustrumisshandlare och församlingsmedlemmar som försöker bränna ner kyrkan (när bibelföreningen får stryka på foten till förmån för den feministiska Magdalenafalangen) är den egentliga hotbilden så mycket mera trovärdig. Samt otippad.

Till det kommer det mustiga karaktärsgalleriet som de landsbygdsromantiska accenterna till trots känns mera genuint än skogstokigt. Tänker inte minst på Eva Melanders kommissarie, den höggravida sanningssägaren som osökt för tankarna till en viss Marge Gunderson (i bröderna Coens Fargo).

För uppbackningen står Thomas Oredsson alias Sven-Erik Stålnacke, en skön lirare även han. Ida Engvoll är väl ingen Iben "Dicte" Hjejle men hon klär i ylletröja och gör nyfiken-i-en-strut utan att det blir direkt irriterande.

Sedan räknar man ju med att i fortsättningen se lite mera av våra egna förmågor: Ville Virtanens kedjerökande patolog och hundföraren Jakob Öhrman. Även Susanna Ringbom, Robert Enckell och Stina Ekblad torde vara på intågande.

För regin står Fredrik Edfeldt (Flickan, Faro) som sällan trampar fel. Med tanke på alla de klyschor som karakteriserar den svenska deckargenren känns det här förvånansvärt uthärdligt.

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03