Man i Helsingfors misstänks ha utnyttjat tiotals barn – lockade dem till sig med snus och alkohol

Brotten ska ha skett i Helsingfors centrum. Bild: HBL-Arkiv / Tor Wennström

En 50-årig man misstänks ha utnyttjat närmare 30 minderåriga pojkar genom att först erbjuda dem snus och alkohol och sedan förgripa sig på dem. Brotten har skett huvudsakligen i centrum av Helsingfors.

Mannen har agerat på ungefär samma sätt, han har närmat sig unga pojkar bland annat i Kampen och vid järnvägstorget i Helsingfors genom att förmedla snus, tobak och alkohol. Därefter misstänks han ha utnyttjat pojkarna sexuellt hemma hos sig eller på någon närliggande plats. Enligt häradsåklagaren Yrjö Reenilä är offren 28 pojkar under 16 år.

Åtal mot mannen väcktes på torsdagen. Reenilä kan inte gå in på detaljer eftersom förundersökningsmaterialet är hemligstämplat, men kallar det ändå ett exceptionellt stort fall som har hela 116 åtalspunkter.

– Ett fall av den här storleksklassen är inte speciellt vanligt i Finland, speciellt inte då det gäller endast en misstänkt person och ingen brottsring.

Mannen åtalas för 26 fall av sexuellt utnyttjande av barn, 12 köp av sexuella tjänster av ung person, 22 försök till köp av sexuella tjänster av ung person, fem innehav av bildupptagningar som på ett sedlighetssårande sätt visar ett barn och ett fall av spridande av bildupptagning som på ett sedlighetssårande sätt visar ett barn.

Dessutom åtalas han för 29 brott vid försäljning av tobak samt 19 alkoholbrott.

Mannen har tidigare åtalats för smuggling och skattebrott. De här åtalen har nu förts samman med de nya, uppger Reenilä.

Den misstänkta sitter nu häktad, vilket innebär att rättegången måste hållas inom två veckor.

– Huvudförhandlingen inleds den 11 oktober, säger Reenilä.

Mannen har flera domar i bagaget och har tidigare dömds till fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Enligt Helsingin Sanomat fick han sin första dom år 1996 då han bodde i en småstad i Södra Österbotten. Tidningen uppger att han bytt namn åtminstone två gånger sedan dess.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning