Man hade eget bryggeri – i magen

Ordet självbryggare har fått en ny innebörd. Forskare har konstaterat hur svamputveckling i mag- och tarmkanalen kan göra att kolhydrater jäser och omvandlas till just alkohol. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Det är väldigt ovanligt, men under vissa förhållanden kan våra magar producera alkohol. En man som inte druckit en droppe hade trots det alkohol i blodet.

Forskare vid Richmonds universitetssjukhus i New York har konstaterat att utveckling av svamp i mag- och tarmkanalen kan göra att kolhydrater jäser och omvandlas till just alkohol, rapporterar CNN.

Syndromet kallas för auto-brewery system (ABS), ungefär "självbryggeri". Forskarna upptäckte tillståndet hos en man som flera år innan fyndet blivit stoppad av polisen för misstänkt rattfylla. Trots att han vid ett nykterhetstest visade sig ha 0,2 promille i blodet förnekade han att han druckit en droppe.

Efter flera års hälsoproblem och utan att ha blivit trodd av vårdpersonal kom han till slut i kontakt med forskarna i New York som gav honom medicin för att förändra bakteriekulturen i mag- och tarmsystemet. Forskarna tror att en antibiotikakur som mannen tog tre år tidigare ledde till jäsningsprocessen.

– Dessa patienter uppvisar samma symtom som alkoholister. Det märks på andedräkten, doften, dåsigheten och på gången, säger Fahad Malik, som lett studien, till CNN.

Även om tanken med ett bryggeri i magen kan låta tilltalande för en del kan syndromet orsaka bland annat kraftiga humörsvängningar och delirium. Det behandlas effektivt med medicin och förändringar i kosten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning