Man gripen för 20 år gammalt mord

En 55-årig man har gripits i Spanien, misstänkt för mordet på en elvaårig pojke i Nederländerna 1998.

Pojken hittades död i samband med ett scoutläger i Limburg i södra Nederländerna i augusti 1998. Han hade utsatts för övergrepp innan han dödades och mordet väckte stor uppmärksamhet i landet.

Tidigare i år uppmanade polisen 20 000 nederländska män att lämna dna-prov, för att kunna begränsa utredningen i en sista ansträngning innan fallet preskriberas. Enligt polisen hade man lyckats skapa en dna-profil för den misstänkte mördaren utifrån fynd på den döde pojkens kläder.

Den gripne 55-åringen, en tidigare scoutledare, var inte en av dem som frivilligt lämnat dna-prov. Men han hade tidigare i utredningen hörts som vittne och hade väckt polisens misstankar. När 55-åringen i april i år anmäldes försvunnen trodde polisen att han gömde sig bergen i östra Frankrike där han hade en stuga. 55-åringen befann sig inte i stugan men tack vara dna-fynd där kunde polisen koppla honom till mordet.

– Vi hittade spår av dna på hans personliga ägodelar. Det blev en träff, sade åklagaren Jan Eland förra veckan när nederländska polisen meddelade att de hade identifierat en misstänkt.

55-åringen greps i söndags i en avlägsen del av Katalonien, tack vare en person som kände igen honom från bilder i medier. I en förhandling i spansk domstol på måndagen godtog mannen att han kommer att utlämnas till nederländska myndigheter.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00