Man dömd till döden via Zoom i Singapore

Den 37-årige malaysiern fick sin dom via videomötesappen Zoom. Arkivbild. Bild: Sven Kanz/TT-Geisler-Fotopress

En man i Singapore har dömts till döden via videomötesappen Zoom, för sin inblandning i en heroinhärva 2011. Fallet är det första i stadsstaten där en person får besked om sin dödsdom via länk.

Människorättsgrupper har kritiserat användningen av Zoom i mål som involverar dödsstraff, men den 37-årige malaysierns advokat har inga invändningar mot appen, eftersom han och hans klient kunde höra domaren klart och tydligt.

I Singapore råder stenhård nolltolerans mot illegala droger. Landet har hängt hundratals människor, däribland många utländska medborgare, för narkotikabrottslighet de senaste decennierna, enligt människorättsgrupper.

– Att Singapore använder sig av dödsstraffet är i sig grymt och omänskligt. Att använda fjärrteknik som Zoom för att döma en man till döden gör saken ännu värre, säger Phil Robertson, biträdande chef för Human Rights Watchs (HRW) Asienavdelning.

HRW har tidigare kritiserat ett liknande fall i Nigeria, då en person fick sin dödsdom via Zoom.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning