Föräldrar – ta med barnen i städningen!

Att städa är jobbigt, speciellt om man inte har fått lära sig det som barn. Men barn gillar egentligen att städa – bara de har rätt verktyg, har fått lära sig modeller av vuxna och när städningen blir rutin. Nästa höst ska Finlands 10-åringar få lära sig städa.

Visste du att städning, ordning och reda är en av de vanligaste orsakerna till bråk mellan föräldrar och barn? I familjer där mamman ensam sköter om hela husets renhållning är grälen betydligt vanligare än i familjer där alla hjälps åt och tar ansvar för att hemmet hålls snyggt och trivsamt.

– Inställningen till städning och städivern är egenskaper som går i arv. Om ett barn får lära sig att städa redan innan det blir en tonåring så lär det sig att uppskatta ett rent hem och kommer högst sannolikt att helt gärna städa också när det är en ung vuxen, säger Johanna Hamro-Drotz, marknadsföringschef på Sinituote.

Företaget som tillverkar olika slags städprodukter har i somras låtit Taloustutkimus göra en undersökning om hur det städas i finländska hem. Resultatet visar en inte speciellt jämställd bild av de finländska familjerna. Det är fortfarande kvinnan som håller ett hårt grepp om golvmoppen och utestänger alltför ofta den övriga familjen från städskrubben.

– Undersökningen visar att det är mammorna som gör 57 procent av städjobbet i hemmen, medan papporna bidrar med 28 procent och barnen med 11, säger Hamro-Drotz.

Färre gräl om alla städar

Samtidigt som mamman far fram med dammtrasan i hemmet blir hon irriterad på de övriga familjemedlemmarna som inte bidrar till att skapa det trivsamma och prydliga hem som alla gärna vistas i.

– I de hushåll där kvinnan ensam sköter städningen uppstår flest gräl om ordningen. Också i de familjer där barnen får någon slags belöning för att de städar bråkas det mer än i familjer där städningen är en naturlig del av vardagen.

Budskapet är klart: mammorna måste bli bättre på att involvera både män och barn i hushållets renhållning.

– Ge barnen riktiga städjobb hemma. En 10-åring är stor nog att klara av många uppgifter om en förälder först visar hur det ska göras. Det kan låta konstigt, men barn gillar faktiskt att städa om man gör det tillsammans och gör städningen till en del av vardagen, säger Hamro-Drotz.

Hon får medhåll av Marianne Heikkilä vid finska Marthaförbundet.

– Hemmet är inget hotell. Alla som bor där ska delta i städningen. Att städa tillsammans skapar en känsla av gemenskap och ger barn en chans att lyckas. Det motverkar i det långa loppet utslagning att veta att man klarar av att sköta ett hushåll, säger Heikkilä.

Kommer på svenska?

Allt det här har Marthaförbundet tagit fasta på och kommer som en del av Finlands 100-årsjubileum att lära landets 10-åringar städa. Nästa höst har skolor möjlighet att beställa besök av en frivillig men utbildad städexpert via Marthaförbundet, som håller en lekfull lektion i konsten att städa för klasser i årskurs 4.

– Vi har tagit fram ett material som vi kallar för moppkörkortet. Det ska inspirera 10-åringar att delta i städningen hemma. Alla som deltar i städlektionen får med sig hem en mopp i barnstorlek, säger informatör Anna Simolin på Sinituote.

Det här är ett gemensamt projekt mellan det inhemska företaget och finska Marthaförbundet, men frågan kommer i vinter att gå till Finlandssvenska Marthaförbundet om det också vill delta i städkampanjen och utbilda frivilliga städambassadörer för skolbesök.

– Vi är ute i god tid, kampanjen börjar i skolorna först på hösten, så vi hinner nog översätta materialet till svenska om det finns intresse på svenskt håll, säger Johanna Hamro-Drotz.

Städning är annars något som drabbar alla slags familjer jämlikt. Undersökningen visar att familjens inkomst och boendeform inte påverkade resultaten i någon riktning, utan mammor i alla inkomstklasser är lika dåliga på att involvera barnen och lära dem att skura golvet eller använda wc-borsten.

Barn som lär sig städa före tonåren behåller en positivare attityd till städning genom hela livet.

Det finns en massa uppgifter i hemmet som 10-åriga barn klarar av, som att duka av och på bordet, tömma diskmaskinen, föra ut soppåsen, byta sängkläder i sin egen säng, dammsuga sitt rum, skura toaletten, torka damm från speglar och bokhyllor.

Föräldrar ska föregå med gott exempel och handgripligen lära barnen hur man städar, med vilka redskap och rengöringsmedel. Vuxnas attityd till städning smittar, så var positiv.

Med beröm kommer man långt. Notera det som blev bra, klaga inte på sådant som blev tokigt i början. Barn måste också få misslyckas och göra fel ibland.

Städa tillsammans, reservera en tid i veckan då hela familjen är hemma och städar samtidigt, då blir det en rutin som man gör varje vecka.

Alla trivs bättre i ett hem som är rent. Man behöver inte göra storstädning – håll kök, toaletter, golvytor och sängar rena.

Källa: Marthaförbundet, Sinituote

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning