Mamma och dotter anklagas för grov misshandel av funktionshindrad kvinna – "Mamman är oerhört farlig"

Bild: Markku Ulander

Åklagaren kräver ovillkorligt fängelsestraff för en mamma och dotter från Salo. De är åtalade för grov misshandel mot en försvarslös kvinna med funktionsnedsättning. Våldet pågick i en och en halv timme.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för både mamma och dotter. Mamman är också åtalad för dråpförsök och för olaga hot. Några månader efter misshandeln högg hon sin man i halsen med biffkniv. Enligt åklagaren är mamman oerhört farlig, skriver nyhetsbyrån STT.

Misshandeln ägde rum i Salo i slutet av mars. Kvinnorna tvingade sig in i den funktionshindrade kvinnans lägenhet där de slog och sparkade offret. De hotade kvinnan med kniv och tvingade henne att slicka upp sitt eget blod från golvet. Både mamma och dotter har erkänt misshandeln.

Efter misshandeln försökte mamman genom hotfulla sms under rättegången hindra dottern från att vittna. Enligt åklagaren hotade mamman också att anmäla dottern för olaga hot, trots att det i verkligheten var tvärtom.

Tre månader efter misshandeln, i juni 2016, högg mamman sin man i halsen. Mamman påstår att maken försökte antasta henne och att hon tog till kniven i försvar, men åklagaren menar att kvinnan borde ha vetat att knivhugg mot halsen kan vara livsfarliga, skriver STT.

Åklagaren kräver ovillkorligt fängelsestraff åt både mamma och dotter. Minst fem år åt mamman, och två år och fem månader åt dottern.

Egentliga Finlands tingsrätt ger sin dom den 30 januari.

Salon Seudun Sanomat var först ute med nyheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning