Mamma Lena: Sara är trygg i sig själv, hon fixar luciauppdraget

Luciamamma Monika Weckström låter Sara Ray provar luciasmycket. Bild: Robert Seger / Moment

Cykeltur i regnkläder byttes mot sällsynt taxiresa till studentkaféet för biologistuderande Sara Ray i torsdags. Hon fick en rivstart på uppdraget som Finlands lucia när telefonen började ringa, TV-nytt dök upp med kamera och Folkhälsan började boka in möten.

Det glada beskedet att hon har valts till Finlands lucia omkullkastar Sara Rays inrutade studievardag den här regniga och gråa novemberdagen i Åbo. Hon blir försenad till den inbokade lunchen med studiekompisarna från klasslärarlinjen då telefonen ringer stup i kvarten, det är både journalister och folk från Folkhälsans som ringer. Sara har inte ens haft tid att slå en signal till mamma Lena Ray uppe i Österbotten när hon slår sig ned med efterrättskaffet och ett samtal med HBL.

– Jag har pratat med min farmor Valdine Ray. Jag ville absolut ringa henne först av alla. Hon hade precis bakat pepparkakor hemma på bondgården i Esse och kunde inte tro att det var sant. Vi har nog båda lite svårt att ta in nyheten, berättar Sara Ray lite omtumlat.

I förmiddags hade hon just hunnit klä sig i regnkläder för att cykla till kårhuset i Åbo, en sträcka på cirka två kilometer, då TV-nytts kamerateam dök upp och erbjöd henne en taxifärd till lunchen.

– Det var välkommet med en torr skjuts till lunchen då jag redan var sen. Jag är inte van att åka taxi. Jag vet överlag inte speciellt mycket om vad som händer under de kommande dagarna eller veckorna, annat än att jag ska ansluta mig till luciakören så fort som möjligt och börja öva på sångerna. Men allt annat klarnar väl när jag senare i dag får träffa luciamammorna. De är på väg hit till Åbo just nu.

– Ska jag hålla huvudet så här? Det var många nya saker att tänka på för nyvalda lucian Sara Ray under torsdagen, då Folkhälsan med luciamamma Monika Weckström i spetsen åkte till Åbo för att påbörja förberedelserna inför årets turné. Bild: Robert Seger / Moment

Med fötterna på jorden

Sara Ray har fått många varma kramar av studiekompisarna vid Åbo Akademi, som var bland de första att höra att Finlands lucia fanns mitt ibland dem, men några goda råd hade de inte att komma med. Det har däremot Lena Ray, som HBL når per telefon mellan två kunder, hon är företagare och jobbar som fysioterapeut i Esse.

– Jag är glad för Saras skull, det här är hennes grej och hennes dröm! Men här hemma på gården fortsätter vi med vår vardag som förr. Jag uppmuntrar Sara att stå med fötterna stadigt på jorden, men förstås njuta av upplevelsen, jag vet hur mycket hon tycker om att sjunga och uppträda, säger mamma Ray.

Hon känner sin dotter och vet var hon har henne.

– Jag är helt säker på att Sara kommer att fixa det här uppdraget, hon är trygg i sig själv, säger mamma.

Till Sara Rays idrottande jordbrukarfamilj hör förutom mamma Lena och farmor Valdine också lillasyster Hanna och pappa Tage Ray. Familjen driver ett jordbruk med 20 mjölkkor i hembyn och det är ännu lite oklart om de kan lämna korna och resa ned till Helsingfors för att delta i kröningen den 13 december.

Finlands lucia 2019 Sara Ray firar med gräddtårta i studiestaden Åbo. Bild: Robert Seger / Moment

– Nu kommer min man med en lapp där det står "avbytare fixad"! Så visst får vi vara med om kröningen och se Sara som lucia. Annars är vi ganska upptagna med den yngre dotterns skidåkning, för tävlingssäsongen kör i gång snart och vi reser mycket med henne, Hanna är med i juniorlandslaget, säger Lena Ray.

Finlands lucia besöker varje år Österbotten och det råkar sig faktiskt så att fjolårslucian Elin Qvist lussade just i Esse kyrka.

– Ett besök av Finlands lucia är stort i min hemtrakt, i fjol hade kyrkan varit full med folk under luciakonserten. Jag hoppas att jag också får besöka den under årets turné, kyrkan är en kär plats för mig och jag brukar ofta sjunga där, då min fasters man Bill Ravall är kantor i kyrkan, säger Sara Ray och berättar att hon sedan liten har varit troende.

Hon har nyligen lagt av sin aktiva skidåkarkarriär, men träningen finns kvar som en viktig del av vardagen.

– Det står ett par stavar och rullskidor på balkongen, jag tränar fortfarande regelbundet, men jag siktar inte längre på landslaget. Nu är jag glad över att jag fattade beslutet att lägga av med skidåkningen, för så länge jag deltog i tävlingar kunde jag inte ställa upp som lucia då säsongerna går på varandra. Nu går lucia först, säger hon bestämt.

När luciamamma Monika Weckström fäster luciasmycket runt halsen på Sara Ray har hon svårt att dölja sin förtjusning. Anna Vilminko, Anna Litonius och Annika Höglund från Folkhälsan åkte till Åbo för att uppvakta den nyvalda lucian tidigare i dag. Bild: Robert Seger / Moment

Satsar på solosång

Sara Ray sjunger ofta och gärna, under studieåren i Vasa var hon med i studentkören Pedavoces, men när hon flyttade till Åbo i höstas föll körsången bort.

– Jag har satsat mera på solosång det senaste året och tagit lektioner i det. Visst har jag funderat på att sjunga in i Florakören, men tiden har inte funnits, jag har haft en ganska intensiv höst med flytten till en helt ny stad, berättar den nyvalda lucian, som nu får ta en dryg månads paus från studierna i biologi och geografi.

Hon kommer att satsa allt på det uppdrag hon precis har valts till, men hoppas samtidigt att också Finlands lucia får ta några dagar ledigt kring jul för att fira den traditionsenligt med storfamiljen i Österbotten.

– Vi brukar inleda julafton med ett gemensamt träningspass för hela familjen, på skidor om det finns snö, annars blir det en joggingtur. Det är skönt att börja dagen med motion, så får man sedan med gott samvete äta gott. Vår familj umgås ofta genom att träna. Sedan äter vi jullunch, besöker julkyrkan, tittar på Kalle Anka i tv, dricker glögg och äter pepparkakor med kusinerna från Vasa och på kvällen samlas vi antingen hos oss eller hos faster med familj i Jakobstad för att dela ut julklappar och äta ännu mera, berättar Sara Ray om sina julplaner.

Men nu är det dags att packa kappsäcken, för genast på fredag morgon ska Sara Ray resa till Helsingfors. Där väntar ett intensivt program tillsammans med luciamammorna – hon ska kläs i välsittande klänning och bekväma skor, prova krona och förstås sjunga in sig med tärnorna i kören. Bara för att nämna det mest akuta.

Sara Ray får ta en dryg månads paus från sina studier i biologi vid Åbo Akademi, där hon siktar på att inom ett par år ta examen som ämneslärare i biologi. Bild: Robert Seger / Moment

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning