Mamma eller ballerina

Vill dansa. Ballerinan Maiko Nishino bestämmer sig för att dansa huvudrollen i Svansjön direkt efter sin förlossning.Bild: Yle

I kvällens dokumentär ställs balettdansösen Maiko Nishino inför valet mellan karriär och moderskap.

Dok: Maiko – prima ballerina sänds i Yle Fem torsdag 22.00.

Det verkar som om hennes livsväg skulle ha varit utstakad från början. Maiko betyder "dansande barn" på japanska, och Maiko Nishino-Ekeberg är en av de ledande ballerinorna vid den norska nationalbaletten. Hennes föräldrar i Japan har bokstavligen satsat hus och hem för att dottern ska kunna utbilda sig till balettdansös. År 1999 kom hon till operahuset i Oslo för att dansa där.

Åse Svenheim Drivenes dokumentär Maikos dans från 2015 fokuserar på den klassiska konflikten i många fertila framgångsrika kvinnors liv: hur kombinera barn och karriär. För en ballerina verkar det nästan handla om ett antingen eller. Det är inte nödvändigtvis bara att komma igen på samma nivå efter en graviditet; fysiken påverkas och konkurrensen är hård. Konflikten tillspetsas av att både den kvinnliga fertiliteten och danskarriären är kort och infaller ungefär samtidigt. Och med sina drygt trettio år börjar Maiko redan se slutet på sin karriär som dansare.

Både chefer och kolleger antyder att graviditeten kunde vara en naturlig tidpunkt att stiga åt sidan och börja överlåta de stora rollerna till yngre förmågor. Men Maiko är inte alls beredd att avsluta sin karriär än, utan är i stället fast besluten att förverkliga sin stora dröm och ta sig an en av de svåraste ballerinaroller som finns, den dubbla huvudrollen i Svansjön. Bara ett par veckor efter förlossningen börjar hon träna igen, och ett halvår senare står hon på scen.

Det är med andra ord en osedvanligt tuff person vi möter. Maiko har en vilja av stål och är sammanbitet målmedveten, vilket antagligen är personlighetsdrag som tagit henne till den här nivån.

Vi får se henne både dansa och ta hand om sitt spädbarn, och en förutsättning för att arrangemanget ska fungera är att mannen stannar hemma. Det är fascinerande att dokumentären är så fysisk, att vi får se så mycket dans både repeteras och framföras på scen. Plågade fötter lindas ur balettskor, huden blänker av svett och andhämtningen i kulisserna är tung efter ansträngningen. Det handlar om en kvinna som vägrar välja, och är fast besluten att det ska gå att ha både baby och ballettkarriär. Hon pressar sig visserligen till det ytterstas gräns, men visar att det inte behöver vara antingen eller, ens för en prima ballerina.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00