Målvaktsspöke stoppade Sverige i EM

Bild: EPA/ANTONIO BAT

Vincent Gérard räddade och räddade – och räddade igen. Världsmästarmålvakten var ett spöke när Sverige föll med 17–23 mot Frankrike i handbolls-EM.– Vi missar fantastiskt mycket. Horribelt, säger Jim Gottfridsson till TV3.

Sveriges hopp om att få spela EM-semifinal lever fortfarande, men vägen dit har blivit avsevärt mycket längre efter förlusten mot "Les Bleus". Nu kan det krävas segrar mot såväl Vitryssland och Norge om Sverige ska få vara med och slåss om medaljerna nästa helg.

Det blev bara 17 mål framåt mot Frankrike – och det räcker sällan för att vinna en handbollsmatch.

Nästan direkt efter avkast i Zagreb fick Sverige stifta motvillig bekantskap med den franske målvaktsgiganten. Albin Lagergren prickade in Blågults första mål efter drygt en minut, men sedan tog det stopp.

Tvärstopp.

Nio raka räddningar

Jim Gottfridsson testade skott från distans, Jerry Tollbring försökte från kanten och Jesper Nielsen fick ett par öppna lägen inne på linjen. Det spelade ingen roll vad de alltmer frustrerade svenskarna gjorde. Vincent Gérard briljerade med nio raka räddningar och höll tätt i smått ofattbara elva och en halv minut.

– Det är så jäkla dåligt, så mycket okoncentration som vi har, säger en besviken Jim Gottfridsson till TV3 efter matchen.

Det märkliga var att Sverige ändå hängde med någorlunda hyfsat.

Försvaret gjorde det nämligen svårt för fransmännen, som spelade temposvagt och ofta rätt fantasilöst. Världsmästarlaget har gjort mer än 30 mål i elva av sina tolv senaste mästerskapsmatcher, men hade nu förtvivlat svårt att få något flyt i offensiven.

Ikapp i andra

Frankrike ledde visserligen som mest med fyra mål, men när Gerard blev lite mer mänsklig mellan stolparna kröp Sverige närmare. Simon Jeppsson sköt tre av målen i en målsnål första halvlek, som slutade med fransk 10–8-ledning.

I andra halvlek var Sverige ikapp till 12–12 en kort stund, men Frankrikes ryck från 15–14 till 20–14 blev matchavgörande.

– Vi var med ända fram till 14–15 men då missar vi två-tre lätta framåt igen, var på de börjar göra mål på sina chanser. Sista kvarten gör de två-tre mål och då slår vi aldrig Frankrike, säger Jim Gottfridsson.

Innan matchen var över hade Vincent Gérard stått för 19 räddningar och stoppat mer än hälften av de svenska skotten. Matchhjälte, var ordet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning