Målvakten Klama sjätte finländare i handbollens Bundesliga

Bild: AP Photo/Juan Karita

Den finländska juniorlandslagsmålvakten Joonas Klama var med då hans HC Bergischer inledde Bundesligasäsongens i handboll med seger.

Joonas Klama blev på torsdagskvällen den sjätte finländska spelaren att delta i en match i tyska Bundesliga.

Att den 19-åriga målvakten fick chansen är ingen liten sak för finländsk handboll. Klama fanns med i matchprotokollet då hans HC Bergischer slog Nordhorn med 26–21 (13–12) på bortaplan.

Klama, uppvuxen och handbollsfostrad i Tyskland, fick den här gången inte komma in på planen utan agerade andramålvakt i matchen.

Klama är Bergischers tredjekeeper men då andramålvakten var skadad fick han chansen att hoppa in i stället. Klama, som spelat i de finländska juniorlandslagen de senaste åren, ska främst hålla till i Bergischers andralag i Regionalliga den här säsongen men i och med skadan på målvaktskollegan fick han chansen i hetluften.

Klama, som har tysk pappa och finländsk mamma, har vuxit upp och spelat i handbollstaden Gummersbach. Det var också där det finländska förbundet "hittade" honom.

– Det var i oktober 2014 då vi spelade en kvalmatch mot Tyskland som vi kom i kontakt med hans mamma som jobbade för Gummersbach som arrangerade matchen. Sedan dess har han spelat i de finländska juniorlandslagen, säger Handbollförbundets ordförande Jari Henttonen.

Klama har spelat 17 juniorlandskamper för Finland.

Sex finländska spelare har varit med i matcher i världens bästa handbollsliga, tyska Bundesliga.

Ari Halme, Mikael Källman, Björn Monnberg, Teddy Nordling, Mikko Koskue och Joonas Klama.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning