Målvakten Klama sjätte finländare i handbollens Bundesliga

Bild: AP Photo/Juan Karita

Den finländska juniorlandslagsmålvakten Joonas Klama var med då hans HC Bergischer inledde Bundesligasäsongens i handboll med seger.

Joonas Klama blev på torsdagskvällen den sjätte finländska spelaren att delta i en match i tyska Bundesliga.

Att den 19-åriga målvakten fick chansen är ingen liten sak för finländsk handboll. Klama fanns med i matchprotokollet då hans HC Bergischer slog Nordhorn med 26–21 (13–12) på bortaplan.

Klama, uppvuxen och handbollsfostrad i Tyskland, fick den här gången inte komma in på planen utan agerade andramålvakt i matchen.

Klama är Bergischers tredjekeeper men då andramålvakten var skadad fick han chansen att hoppa in i stället. Klama, som spelat i de finländska juniorlandslagen de senaste åren, ska främst hålla till i Bergischers andralag i Regionalliga den här säsongen men i och med skadan på målvaktskollegan fick han chansen i hetluften.

Klama, som har tysk pappa och finländsk mamma, har vuxit upp och spelat i handbollstaden Gummersbach. Det var också där det finländska förbundet "hittade" honom.

– Det var i oktober 2014 då vi spelade en kvalmatch mot Tyskland som vi kom i kontakt med hans mamma som jobbade för Gummersbach som arrangerade matchen. Sedan dess har han spelat i de finländska juniorlandslagen, säger Handbollförbundets ordförande Jari Henttonen.

Klama har spelat 17 juniorlandskamper för Finland.

Fakta

Finländare i Bundesliga

Sex finländska spelare har varit med i matcher i världens bästa handbollsliga, tyska Bundesliga.

Ari Halme, Mikael Källman, Björn Monnberg, Teddy Nordling, Mikko Koskue och Joonas Klama.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning