Malta tar emot båt – om EU sluter upp

Fartyget Alexander Maersk har nått Sicilien. Bild: TT/AP/Santino Galazzo

Räddningsfartyg som legat och väntat i Medelhavet får lägga till i Italien och Malta.I alla fall så fort de andra EU-länderna lovar att ta emot migranter, enligt Malta.

Det tyska räddningsfartyget Lifeline har legat ankrat i Medelhavet utanför Malta. Samtidigt har ett danskt containerfartyg som räddat migranter efter många om och men fått lägga till på Sicilien.

– Italien kommer att göra sin del och välkomna en del av migranterna som är ombord på Lifeline, säger den italienske premiärministern Giuseppe Conte.

Malta kommer att ta emot det tyska fartyget – om och när andra EU-länder lovar att ta emot grupper av de 234 migranterna ombord. Enligt den maltesiska regeringen har fyra EU-länder hittills sagt att de ska hjälpa till.

Från franskt regeringshåll har det talats om att en "europeisk lösning" är på väg.

Italiens besked häromveckan att stänga sina hamnar för räddningsfartyg har lett till konflikter såväl mellan som inom EU-länder. Senare i veckan ska EU:s ledare diskutera saken vid ett toppmöte.

Giuseppe Conte anser att beslutet om Lifeline går i linje med Italiens syn på hur EU-samarbetet ska te sig framöver:

– I enlighet med huvudprincipen i vårt migrationsförslag – att de som går i land på Italiens, Spaniens, Greklands eller Maltas kust går i land i Europa – kommer Italien göra sin del och välkomna några av de migranter som är ombord på Lifeline.

Tidigare under tisdagen nådde de 108 migranter som i flera dagar befunnit sig på ett danskt containerfartyg på internationellt vatten den sicilianska staden Pozzallo, meddelar rederiet Maersk Line.

Fartyget Alexander Maersk har sedan i fredags legat stilla utanför Pozzallo, efter ett inledande italienskt nej till att närma sig land. Rederiet säger i ett uttalande att besättningen har gjort en "heroisk insats". Men förutsättningarna är inte optimala.

– Vår besättning är inte alls utrustad för att hantera detta. Det finns mer än 100 extra människor ombord på ett fartyg som är gjort för 24. Det är både säkerhets- och hälsomässigt ohållbart, sade Maersk-chefen Palle Laursen i måndags.

Artikeln har uppdaterats kl. 19.03.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03