Malta räddade 140 – släpper inte i land dem

Maltas premiärminister Robert Abela. Bild: Ludovic Marin/AP-TT

En maltesisk patrullbåt har räddat 140 migranter från ett sjunkande fartyg. Men de allra flesta migranterna fick inte komma i land.

I stället fick migranterna gå ombord på ett hyrt turistfartyg som ligger precis utanför landets territorialvatten.

Räddningsaktionen skedde på fredagsmorgonen och under eftermiddagen fördes migranterna till turistfartyget. Sedan tidigare ligger där redan två hyrda turistbåtar med 160 migranter ombord.

Regeringen har vägrat att låta dem komma i land och säger att andra EU-länder inte har hållit sina löften om att ta emot migranter som redan befinner sig i Malta. Premiärminister Robert Abela har även sagt till EU att när landets flygplats och hamnar har stängt för turister kommer de inte att öppna för migranter.

Malta har kritiserats och människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Malta för att hålla migranter som "fångar".

Av de som räddades på fredagen har 19 personer förts i land av humanitära skäl.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning