Målskytten Wirtanen efterlyser starkare matchstarter – "En chans att rubba motståndaren"

Petteri Wirtanen gjorde sitt första mål i HIFK-skjortan sedan 2012. TPS knep ändå seriepoängen med 2–1. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

HIFK dominerade de flesta statistikerna mot tabellettan TPS men förlorade den viktigaste. TPS gjorde två mål på sina 28 skott medan HIFK endast nätade en gång på sina 73 försök. Målskytt blev Petteri Wirtanen som i fjol lirade för just TPS.

Det blev en extra besk förlust för HIFK i FM-ligans toppmatch mot tabellettan TPS. HIFK såg ut att ha kontroll över matchen, man utklassade gästerna i skottstatistiken med 73–28 och då Petteri Wirtanen utjämnade till 1–1 i början av tredje perioden såg allt ljust ut för rödtröjorna.

Men det var TPS som fick åka hem till Åbo med alla tre seriepoäng i fickan. Kort efter Wirtanens hoppingivande kvittering tystade Markus Nurmi ner hallen med kvällens andra fullträff. Och då suveräna TPS-målvakten Andrej Karejev bommade igen trillade HIFK:s segerprocent från 50 till 40. Samtidigt bröts poängsviten som varat sedan premiären. HIFK:s saldo är nu två segrar, två förlängningsförluster samt nederlaget mot TPS.

– Vi har snackat om matchstarterna och här hemma har starterna varit lite svaga. Där skulle vi ha en chans att rubba motståndaren men det lyckades inte i dag. Vi kom sedan bra in i matchen men effektiviteten saknades. De här är tuffa, jämna matcher, säger HIFK-målskytten Wirtanen.

Wirtanens första sedan 2012

Wirtanen, 35, återvände till HIFK inför säsongen efter en paus på nio år. Wirtanen var med om att vinna FM-guld med rödtröjorna våren 2011 och lämnade Helsingfors bakom sig ett år senare. Efter det har han lirat KHL-hockey i Donbass och Jokerit, gjort korta sejourer i SHL och NLA samt representerat kvällens motståndare TPS, som han bytte mot den bekanta IFK-dressen efter FM-silvret i våras.

– Den här matchen var inprickad i kalendern och ivern och energin fanns där. Förstås finns ivern i varje match. Det har varit kul att hoppa med i gänget, säger Wirtanen.

Fullträffen var hans första i ligan i höst och första i HIFK sedan 2012.

– Visst kändes det bra, speciellt då det var ett viktigt mål, säger han med ett litet leende.

Den här gången var det ändå Wirtanens gamla lagkamrater som fick fira. Wirtanen kan ändå trösta sig med att han var den enda spelaren som fick hål på Karejev som stod för 35 räddningar i matchen.

TPS stadiga försvarsspel fick därmed en fin fortsättning. På de fem senaste matcherna har TPS bara släppt in fyra mål och inte släppt in mer än ett mål i någon av matcherna.

HIFK:s nästa chans att knipa seriepoäng kommer nästa tisdag då Jukurit kommer på besök. Då blir det en tränarduell mellan Ville Peltonen och Olli Jokinen.

HIFK-TPS 1–2 (0–0, 0–1, 1–1)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning