Målskytt och bäst på planen – Summanen imponerade när Finland slog Polen

Eveliina Summanen gjorde sitt andra landslagsmål i tisdagens match mot Polen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Har Finland hittat en till växel i sitt spel? Löftet Eveliina Summanen visade upp hela registret och satte segermålet mot Polen.

För mindre än ett år sedan gjorde Eveliina Summanen sin första landskamp i VM-kvalet mot Österrike. Nu har hon bevisat att hon verkligen knackar på dörren för att spela från start när EM-kvalet inleds i höst.

Summanen var bäst på planen i landslagets första landskamp på hemmaplan i år. Mittfältaren satte enda målet när Finland slog Polen rättvist med 1–0.

– "Sky is the limit" för henne. Hon var jätteduktig i dag, säger förbundskaptenen Anna Signeul.

Tjugoåringen är ödmjuk när hon ska värdera sin insats.

– Det var väl okej. Om man gör mål får man ett plus i kanten, men jag får bli lite äldre innan jag presterar jämnt i nittio minuter.

Matchens fullträff kom efter en kvart och var frukten av ett vasst presspel. Emma Koivisto vann bollen, Linda Sällström spelade fram och Summanen placerade bombsäkert in bollen i bortre burgaveln.

– Det var idealiskt spelat av oss. Eveliina är jätteduktig på att ta möjligheten att skjuta, säger Signeul.

Flyttade till Sverige

Tjugoåringen spelade på det centrala mittfältet tillsammans med Ria Öling och var dominant. Trots sin ringa ålder klarar Summanen av att värdera situationerna, läsa spelet, vinna dueller och sätta tempot i många anfall tack vare sin fina bollbehandling.

– I en sådan här match kan jag vinna dueller och samla andrabollar. Förhoppningsvis syntes det att jag använde mina styrkor.

Efter en stark fjolårssäsong i HJK skrev Summanen på för den svenska klubben Kif Örebro i vintras. På söndag startar damallsvenskan och hon tror att hon får en stor roll i laget.

– Det har varit annorlunda att flytta från Finland, men jag trivs med mitt liv i Sverige. Det är ett stort steg och jag kan utvecklas där. Jag får många tuffa matcher.

Om hon går framåt i samma takt som hon har gjort det senaste året lär Signeul få fundera rejält när hon ska ta ut startelvan i landslaget.

– När vi får tillbaka Emmi Alanen är det jättetuff konkurrens på mitten. Vi har Olga Ahtinen, Eveliina och Ria. Men det är bara roligt. Vi behöver ett bra innermittfält.

Signeul var riktigt nöjd med den finländska helhetsinsatsen. Det var egentligen bara vid fasta situationer som Polen oroade.

– Vi kontrollerade matchen helt och hållet och det var viktigt att vinna.

I juni väntar de två sista landskamperna inför EM-kvalet. Matcherna mot Island är inte bekräftade, men enligt Signeul kommer en att spelas i Åbo och en i Helsingfors.

Mål: 1–0 Eveliina Summanen.

Finlands laguppställning (4–4–2): Tinja-Riikka Korpela (mv) – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Anna Westerlund, Nora Heroum – Sanni Franssi, Ria Öling, Eveliina Summanen (v), Adelina Engman – Juliette Kemppi (73 min Julia Tunturi), Linda Sällström (88 min Iina Salmi).

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning