Målsättningen anpassas på hästens villkor

OS-klar? Nästan – dressyrryttaren Terhi Stegars får beskedet om OS-representationsrätten i början av mars. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Dressyrryttaren Terhi Stegars får otåligt vänta på beskedet om en sannolik OS-plats till början av mars.

Den 6 mars blir det klart om – eller snarare att – Terhi Stegars och hingsten Axis blir klara för OS i Rio de Janeiro. Innan söndagen i början av mars deltar duon ännu i internationella tävlingar i Neumünster och i Lier.

– Jag är glad och taggad över spelen i Rio. Det var en stor och realistisk dröm. Det skulle vara fint att höra till gruppen OS-idrottare, eftersom jag var reserv i OS i London 2012, säger Stegars.

Men Stegars poängterar att det inte bara är hennes vilja som räknas då man planerar sin tävlingskalender.

– I ridsport måste man alltid gå på hästens villkor. Axis är min partner och jag kan inte skynda honom. Man måste gå enligt hästens maxprestationsnivå och se vart det bär, säger Stegars.

41-åriga Stegars är en erfaren tävlare och hon viftar bort allt vad press och nervositet heter då hon frågas om OS.

– Jag är en professionell ryttare och jag har tävlat i 25 år, säger hon med ett skratt.

Igen tänker hon mera på hästen.

– Att stressa hästen fysiskt och psykiskt är det värsta som kan hända. Jag är ansvarig om att hästen mår bra så jag måste anpassa min målsättning på hästens villkor.

Mental kamp

Också hingsten Axis är erfaren – rekordpoängen i fjol kom i en mogen 17 års ålder.

– Axis är på riktigt i pensionsåldern men är i lika bra skick som för sju år sedan då den började i grand prix. Den visar inga tecken på att den blir äldre men som ryttare måste man vara noggrann och se till att den behandlas och tränas på rätt sätt, säger Stegars.

Den mentala biten i sporten är oerhört viktig. Om ryttaren är nervös, märker hästen det och tävlingsprestationen kan gå åt skogen. Ryttarlandslaget har därför samarbetat med en idrottspsykolog i omkring fem år.

– Den mentala biten är viktig. Man kan inte bara gå in framför 40 000 åskådare. Hästen märker nervositeten.

I tävlingssituationen börjar koncentrationen tillsammans under uppvärmningen.

– Uppvärmningen kan vara väldigt krävande eftersom Axis är en hingst som är maskulin och någon gång intresserad av allt möjligt annat än bara tävlandet – det vill säga av andra hästar. Då är det viktigt att man själv hålls lugn.

– Om hästen har en bra dag, brukar man veta der redan i förväg. Om träningarna lyckats bra de senaste dagarna så har man ett bra flyt.

Men det kan också gå tvärtom.

– I fjol i Neumünster var underlaget för blött och tjugo hästar tvingades träna på ett väldigt litet område. Jag trodde att allt gått i stöpet men då vi kom in på tävlingsarenan så tänkte jag bara att vi måste ta det lugnt och så blev det rekordpoäng.

– Det bevisade att man kan utnyttja svåra situationer också, säger Stegars.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03