Målkungarnas krig i Champions League-finalen

Bild: Lehtikuva/Gabriel Bouys

Champions League-säsongens fyra bästa målskyttar lär finns på fotbollsplanen i kvällens herrfinal.Duellen mellan Real Madrids Cristiano Ronaldo och Liverpools Mohamed Salah tror många fäller avgörandet i Kiev.– Vi är helt olika, säger Ronaldo till BT Sport.

För snart ett år sedan avgjorde Cristiano Ronaldo med två mål i 4–1-segern i Champions League-finalen mot Juventus på Millennium Stadium i Wales huvudstad Cardiff.

Den 33-årige portugisen har öst in mål även den här säsongen i Europas mest prestigefyllda klubblagsturnering. Men i semifinalen mot Bayern München (4–3 över två matcher) förblev Ronaldo mållös. För första gången på elva raka CL-matcher, med 15 fullträffar bara den här säsongen.

Kan bli först på 42 år

I kvällens final hoppas stjärnanfallaren – som med 120 CL-mål gjort flest i turneringens historia – hitta nätet igen på Olympiastadion i Ukrainas huvudstad Kiev. Vinner Real Madrid blir spanjorerna första lag på 42 år (sedan Bayern München 1976) att lyfta Europacupens pokal för tredje året i rad.

– Den här turneringen är speciell. Jag älskar att spela i Champions League. Det vore en dröm att vinna för femte gången, det skulle vara otroligt, säger den tidigare Manchester United-spelaren Ronaldo, enligt BT Sport som citeras av SBS.

På andra planhalvan står det offensivt frejdiga Liverpool som gjort flest mål av alla lag i årets turnering. 29 av det engelska lagets 46 mål har kommit från Mohamed Salah (tio mål), Roberto Firmino (tio) och Sadio mané (nio).

När Liverpool slog ut Manchester City med totalt 5–1 i kvartsfinalen och Roma med 7–6 gjorde anfallstrion åtta av tolv mål framåt.

"Skiljer mig från mängden"

Att Salah besegrar Ronaldo i CL-finalens stora anfallsduell ses av många som nyckeln till att Liverpool ska ta sin första Champions League-titel på 13 år (6–5-seger efter straffläggning mot AC Milan i Istanbul 2005).

– Folk vill jämföra mig med andra spelare. Jag skiljer mig från mängden, Salah är inte lik någon annan, säger Ronaldo och fortsätter jämförelsen med den 25-årige egyptiern.

– Han spelar med vänstern, jag med högern. Jag är lång (189 centimeter), han lite kortare (175) och jag spelar med huvudet. Vi är helt olika.

Fakta

Skytteligan i Champions League 2017–2018

1. Cristiano Ronaldo, Real Madrid, 15.

2. Mohamed Salah, Liverpool, Roberto Firmino, do, 10.

4. Sadio Mané, do, 9.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03