Målkungarnas kamp i Sevilla

Lukaku mot Ronaldo i kväll. Vem vinner? Vem försvinner? Bild: AFP/Lehtikuva/Stuart Franklin

Regerande mästaren eller världsettan? Cristiano Ronaldo eller Romelu Lukaku. En ska bort – redan i åttondelsfinal. En het söndag väntar i Sevilla.

Statistiken är egentligen sanslös. I söndagskvällens sena åttondelsfinal i fotbolls-EM har lagens två anfallsstjärnor tillsammans sparkat in 172 mål för sina respektive landslag.

Cristiano Ronaldo, 109, är på väg förbi iranske Ali Daei som tidernas hittills främst landslagsmålgörare på herrsidan.

Romelu Lukaku, 63, är visserligen 40 bollar bakom – men har faktiskt ett målsnitt som är snäppet värre än portugisens.

Mest värdefull?

Ronaldo har redan vunnit det mesta, inklusive ett EM-guld 2016. Men i italienska ligan i år fick han se sitt Juventus släppa ligatiteln till Lukakus Inter. Belgaren tog dessutom hem priset som ligans mest värdefulle spelare – även om han "bara" blev tvåa i skytteligan. Bakom Ronaldo.

Nu drömmer Lukaku om att även vinna en landslagstitel.

– Allt har fallit på plats den här säsongen. Jag har jobbat hårt de senaste åren och fått rätt tränare vid rätt tid. Jag har analyserat mig själv mycket och det har gjort skillnad för att få mig att spela bättre, säger Lukaku i belgisk tv inför åttondelsfinalen.

Stora meriter

Statistiskt har Portugal både större meriter och bättre erfarenheter av att gå långt i stora mästerskap. 2000-talet har utöver EM-guldet senast gett en finalplats i EM (2004), två EM-semifinaler (2000 och 2012) och en fjärde plats i VM (2006). Dessutom vann man den första upplagan av Nations League 2019.

Belgien har "bara" VM-bronset senast att luta sig mot, men har å andra sidan varit etta på Fifas världsranking i snart tre år i rad.

– Vi var inte mogna nog i VM mot Frankrike (förlust i semifinalen 2018 med 0–1). Vi försökte för mycket. Nu vet vi hur vi kan vinna på olika sätt, hävdade Lukaku på en av presskonferenserna under EM tidigare i veckan.

"Fel inställning"

Att de två storlagen nu möts redan i åttondelsfinal innebär att det krävs något extra för att ens ta sig till kvarten.

Belgiske backklippan Toby Alderweireld skakar ändå på axlarna åt frågan om det inte hade varit bättre att exempelvis få möta Ungern i stället – vilket kunde blivit resultatet av den dramatiska slutomgången i gruppspelet.

– Jag förstår frågan, men att tänka så är fel inställning. Om du är nöjd med att få möta en särskild motståndare så kommer du inte gå in till matchen på rätt sätt, säger Alderweireld till tidningen Le Soir.

Cristiano Ronaldo, född 1985, har gjort 109 mål på 178 landskamper för Portugal – ett målsnitt på 0,61. På meritlistan står EM-guld 2016, fem EM-slutspel och fyra VM.

Romelu Lukaku, född 1993, har gjort 63 mål på 96 landskamper för Belgien – ett målsnitt på 0,65. På meritlistan står VM-brons 2018, två EM-slutspel och två VM.

Båda spelar i Italien – Ronaldo för Juventus och Lukaku för Inter – där de slutade etta och tvåa i årets skytteliga, med 29 respektive 24 mål. Båda har samtidigt ett förflutet i engelska Manchester United: Ronaldo 2003–09, Lukaku 2017–19.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning